SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Porsche predstavio LMDh prototip 963: Trkaći hibridni bolid za Le Mans 2023.

27.06.2022 u 11:49

Bionic
Reading

U skladu s LMDh propisima, Porsche 963 temelji se na podvozju LMP2 kategorije, a u srcu pogonskog sklopa se nalazi 4,6-litreni V8 Biturbo motor snage 500 kW (680 KS)

Tim Porsche Penske Motorsport šalje novi Porsche 963 u lov na ukupne pobjede u najvećim svjetskim utrkama izdržljivosti. Od 2023., dva hibridna LMDh-spec prototipa bit će prisutna i na FIA Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti i na IMSA WeatherTech SportsCar prvenstvu.

Trkaće vozilo koje je u petak 24. lipnja predstavljeno u Goodwoodu u Engleskoj ima tipične Porscheove boje za utrke: bijelu, crvenu i crnu. U kokpitu trkaćih bolida od 500 kW (680 KS), iskusni vozači prototipa koji su osvajali prvenstvo su upareni s iskusnim stručnjacima iz Porscheove tvorniče ekipe.

Porsche 963 Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Porsche Penske Motorsport priprema se za ove misije na dvije lokacije: podružnica u Mannheimu (Njemačka) odgovorna je za FIA Svjetsko prvenstvo u izdržljivosti (WEC), a vozila za IMSA WeatherTech SportsCar Championship pripremaju se u Mooresvilleu, Sjeverna Karolina, SAD.

'Nakon 7889 testnih kilometara tijekom prve polovice 2022., na vrlo smo dobrom putu, ali još uvijek ima posla koji treba obaviti prije početka sljedeće sezone,' ističe Thomas Laudenbach, potpredsjednik Porsche Motorsporta. 'Naš novi Porsche 963 trebao bi nastaviti naslijeđe legendarnih modela kao što su 917, 935, 956, 962 i 919 Hybrid. Siguran sam da ćemo biti dobro pozicionirani kada je u pitanju tehnologija, a također smo stvorili relevantne strukture tima koje će nas postaviti za pobjede u uzbudljivom natjecanju između mnogih proizvođača i različitih koncepata.

Službeni trkaći debi Porschea 963 planira se održati u siječnju 2023. na '24 sata Daytone' u SAD-u. U međuvremenu, FIA WEC otvorio je vrata za testiranje u sklopu nadolazećih ovogodišnjih utrka svjetskog prvenstva. Porsche Penske Motorsport ima za cilj nenatjecateljsku generalnu probu na posljednjoj utrci sezone u Bahreinu u studenom.

  • +19
Porsche 963: Trkaći hibridni bolid za Le Mans 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Testne vožnje prototipa LMDh na Circuit de Catalunya

'Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, naši ljudi u Porsche Motorsportu i Teamu Penske izrasli su u učinkovitu i predanu momčad – Porsche Penske Motorsport tim,' kaže Urs Kuratle, direktor Tvornice Motorsport LMDh. 'Imat ćemo snažne vozačke posade u četiri tvornička automobila. Suradnja s našim dugogodišnjim partnerom za gume Michelinom i proizvođačem podvozja Multimatic funkcionira besprijekorno. Porsche 963 bi trebao biti homologiran ove jeseni. Do tada želimo dodatno napredovati s probnim vožnjama i steći dodatne uvide. Jedva čekamo naš prvi izlazak.'

Vozači odabrani za utrke u Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti i IMSA WeatherTech SportsCar Championshipu uključuju iskusne vozače kao što su: Kévin Estre (Francuska), Michael Christensen (Danska), André Lotterer (Njemačka), Laurens Vanthoor (Belgija), Matt Campbell (Australija), Mathieu Jaminet (Francuska) kao i uspješne vozače sportskih automobila Danea Camerona (SAD) i Felipea Nasra (Brazil). U početnoj fazi razvoja, Frédéric Makowiecki odigrao je ključnu ulogu: tijekom uvođenja u Weissach u siječnju, Francuz je odvezao prve metre u Porscheu 963 i također napravio prve krugove na simulatoru. Ostale najave vozača, uključujući one za utrke izdržljivosti u Daytoni, Sebringu i Road Atlanta (Petit Le Mans il i 'mali' Le Mans), bit će objavljene kasnije.

Svjetska premijera trkaćeg automobila Porsche 963 na Goodwood Festival of Speed-u Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Porsche Penske Motorsport priprema ukupno četiri bolida 963 za najvažnije svjetske utrke sportskih automobila u svojim bazama u Mooresvilleu (Sjeverna Karolina) i Mannheimu (Njemačka). WEC objekt u njemačkom Baden-Württembergu bivši je Porsche centar Penske Automotive, izgrađen prema najsuvremenijim standardima. Razmjena podataka između tri visokotehnološka centra Porsche Penske Motorsport odvija se gotovo u stvarnom vremenu. WEC (Svjetsko prvesntvo u izdržljivosti) tim će se ove jeseni useliti u prostorije u Mannheimu.

Dizajn potječe iz pobjedničkih klasika 956 i 962

U skladu s LMDh propisima, Porsche 963 se temelji na podvozju LMP2 kategorije. Ovo novorazvijeno podvozje vozila isporučuje kanadska visokotehnološka tvrtka Multimatic. Bosch, Williams Advanced Engineering i Xtrac doprinose standardnim hibridnim komponentama. U srcu pogonskog sklopa senalazi 4,6-litreni V8 Biturbo. Motor se temelji na hibridnom sportskom automobilu visokih performansi 918 Spyder. Njegov DNK seže do trkaćeg automobila RS Spyder, s kojim su Porsche i Team Penske ostvarili mnoge pobjede između 2005. i 2008.

Dizajn novog Porschea 963 potječe iz pobjedničkih klasika 956 i 962 iz 1980-ih. Neprekidna traka osvjetljenja na stražnjoj strani odjekuje prepoznatljivom značajkom najnovije generacije 992 911. Bijelo-crveno-crni dizajn vozila je pozdrav za Porscheove uspješne trkaće automobile. I još jedna tradicija živi: novi Porsche 963 bit će dostupan za momčadi klijente od prve godine natjecanja.

Za svoju predviđenu kampanju u FIA World Endurance Championship WEC-u i IMSA WeatherTech SportsCar Championship-u (IWSA) uključuju i dvije najveće svjetske serije utrka na duge staze '24 sata Le Mansa', '24 sata Daytone' te '12 sati Sebringa'. Porsche Penske Motorsport udružuje snage s jakim i provjerenim partnerima, kao što su proizvođač guma Michelin te ExxonMobil sa svojom robnom markom Mobil1.