PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Opel predstavio Astru Sports Tourer: Nastavak uspješne tradicije kompaktnih karavana

12.07.2022 u 08:13

Bionic
Reading

Uz električni pogon, karavanska izvedba dolazi s visoko učinkovitim motorima u rasponu snage od 110 KS do 130 KS s benzinskim i dizelskim varijantama i trenutno do 180 KS, a kasnije i do 225 KS izlazne snage sustava plug-in hibridne varijante, a 2023. stiže i čisto električna izvedba

Dugo smo čekali karavansku verziju Opel Astre peterovratnog hatchback modela C-segmenta, i konačno je Opel objavio kako sada stiže i varijanta karavanskog modela, potpuno nova Astru Sports Tourer. Ova je verzija dostupna u Njemačkoj po cijenama počevši od 27.750 eura (preporučena cijena s PDV-om).

Novopridošla verzija popularnog hatchback modela će biti dostupna s dvije razine plug-in hibridnog električnog pogona, što ga čini prvim elektrificiranim karavanom njemačkog proizvođača automobila. Nova Astra Sports Tourer također nastavlja Opelovu uspješnu tradiciju kompaktnih karavana, koja je započela prije otprilike 60 godina s Kadettom Caravanom, prvim takvim automobilom u ovoj klasi njemačke marke.

Široka paleta ogonskih sklopova

Uz električni pogon, nova Astra Sports Tourer bit će dostupna s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima. Raspon snage od 81 kW (110 KS) do 96 kW (130 KS) s benzinskim i dizelskim varijantama i trenutno do 133 kW (180 KS), a kasnije i do 165 kW (225 KS) izlazne snage sustava plug-in hibridne varijante (WLTP potrošnja goriva1: 5,9-1-1 l/100 km kombinirano, 133-25 g/km CO2).

Osim toga, Astra Sports Tourer nastavlja Opelovu ofenzivu elektrifikacije; baterijska električna varijanta upotpunit će ponudu pogonskih sklopova 2023. godine.

Opel Astra Sports Tourer Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Fleksibilnost: praktičan prtljažnik s 'Intelli-Space' podesivom podnicom

S vitalnim statističkim podacima od 4642 x 1860 x 1480 mm (D x Š x V) i visinom utovara od oko 600 mm, praktična nova Astra Sports Tourer dodatno jača Opelov vodeći ugled u sektoru karavanskog tržišta i pokazuje tipičan talent marke za učinkovit ukupni izgled. Međutim, ukupna duljina je 60 mm kraća nego kod prethodnog modela, zahvaljujući posebno kratkom prednjem prevjesu i unatoč 70 mm dužem međuosovinskom razmaku od 2732 mm (57 mm duži od onog kod nove Astre hatchback).

Prtljažnik nove Astre Sports Tourer nudi do oko 600 litara korisnog prostora za pohranu s uspravnim naslonima stražnjih sjedala i do 1634 l kada su preklopljeni – dovoljno prostora za smještaj, na primjer, transportne kutije za psa srednje veličine. Osim toga, kada su nasloni stražnjih sjedala djeljivi u omjeru 40:20:40 (standardna oprema) preklopljeni, pod je potpuno ravan. Čak i sa svojom podnom litij-ionskom baterijom, plug-in hibridne varijante i dalje nude praktične zapremine tereta veće od 516 l odnosno 1553 l.

Zapremina prtljažnika varijanti motora s unutarnjim izgaranjem optimizirana je s opcijskim 'Intelli-Space'. Ova svestrana podnica za teret može se jednostavno podesiti samo jednom rukom u visoki i niski položaj i parkirati pod kutom od 45 stupnjeva. Osim toga, za još veću praktičnost, uvlačivi poklopac prtljažnika može se pospremiti kada je podesivi pod u gornjem i donjem položaju.

Nova Astra Sports Tourer s 'Intelli-Space' također može olakšati život u slučaju pucanja gume. Kompleti za popravak guma i prvu pomoć pohranjeni su u pametnim pretincima ispod poda kojima se može pristupiti iz prtljažnika ili iz prostora za suvozačevo sjedalo. To znači da se kompleti mogu dobiti bez potrebe da se potpuno raspakira prtljažnik. Naravno, vrata prtljažnika se automatski otvaraju i zatvaraju pokretom noge ispod stražnjeg branika.

Opel Astra Sports Tourer PHEV Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Odvažno i čisto: Astra Sports Tourer prvi Opel karavan s Vizorom i dvobojnom bojom

Zajedno sa svojim hatchback bratom s pet vrata, iznimno elegantna Astra Sports Tourer prava je dizajnerska izjava i Opelov prvi karavan koji tumači odvažnu i čistu dizajnersku filozofiju marke. No unatoč svim emocijama, novi Sports Tourer zadržava snagu i praktičnost svojih prethodnika. Nadalje, nova Astra Sports Tourer opcijski je dostupna s dvobojnom bojom. Kontrastna boja krova čini da pridošlica izgleda još vitkije i duže.

Novo lice marke Opel Vizor slijedi Opelov kompas gdje se okomite i vodoravne osi – oštar nabor na poklopcu motora i grafika dnevnih svjetala u obliku krila – sijeku s amblemom Opel Blitz u sredini.

  • +55
Opel Astra Sports Tourer Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Osvjetljavanje puta kompaktnim karavanima: jedinstvena prednja svjetla Intelli-Lux LED® Pixel Light

Protežući se preko prednje strane, Vizor također neprimjetno integrira tehnologije kao što su prilagodljiva prednja svjetla Intelli-Lux LED® Pixel Light i prednja kamera. Sustav bez odsjaja sa 168 LED elemenata dolazi iz Opelovih vodećih modela Insignije i Grandlanda i vodeća je značajka u klasi među kompaktnim i automobilima srednje veličine.

Gledano sa strane, Astra Sports Tourer izgleda posebno dinamično dok se straga Opelov kompas ponavlja središnje postavljenim Blitzom, okomito postavljenim visoko postavljenim kočnim svjetlom i posebno tankim LED stražnjim svjetlima.

Inovacija iznutra: potpuno digitalni Pure Panel kokpit

I unutrašnjost je napravila veliki korak naprijed, prema krilatici 'detox to max'. Potpuno digitalno Pure Panel sučelje čovjek-stroj (HMI) nudi korisnicima čisto, intuitivno iskustvo. Upravljanje je putem ekstra širokog zaslona osjetljivog na dodir, baš kao kod pametnog telefona.

Važne postavke kao što je kontrola klime i dalje se mogu odabrati izravno putem samo nekoliko prekidača. Nova generacija multimedijskih infotainment i sustava povezivanja može se povezati s bežičnim Apple CarPlay i Android Auto putem kompatibilnih pametnih telefona.

Vozač također ima podršku vrhunskih sustava pomoći, kao što su Intelli-HUD head-up zaslon i Intelli-Drive.

Izvanredna udobnost sjedenja tipična je za Opel. Razvijena unutar tvrtke, prednja sjedala nove Astre Sports Tourer certificirana su od strane Aktion Gesunder Rücken e.V. (Kampanja za zdrava leđa ili AGR). Ultra-ergonomska sjedala najbolje su što kompaktna klasa može ponuditi, sa širokim rasponom opcijskih podešavanja, od električnog nagiba do elektro-pneumatske lumbalne potpore.

U Nappa koži, oni čak nude ventilaciju i masažu za vozača i suvozača, te grijanje straga kao i sprijeda.