hi-tech zaslon

[FOTO/VIDEO] Mercedes-Benz EQS dolazi s jedinstvenim zaslonom MBUX Hyperscreen, koji gotovo da nudi veliko kino u automobilu

11.01.2021 u 10:38

Bionic
Reading

Asistent za vozača i suvozača neprestano uči, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Vizualno impresivan, radikalno jednostavan za rukovanje i izuzetno željan učenja: MBUX Hyperscreen (hiperzaslon) jedan je od vrhunaca u modelu EQS. Predstavlja emocionalnu inteligenciju potpuno električnog modela više klase: veliki zakrivljeni zaslon proteže se gotovo cijelom širinom od lijevog do desnog A-stupa.

Uz veliku veličinu, visokokvalitetni dizajn koji voli detalje pruža i 'vau' efekt. Ovaj estetski visokotehnološki izgled emocionalna je dimenzija hiperzaslona MBUX. Ovome je dodana umjetna inteligencija (AI): sa softverom sposobnim za učenje, koncept zaslona i rada u potpunosti se prilagođava svom korisniku i daje personalizirane prijedloge za infotainment, udobnost i funkcije vozila.

Zahvaljujući takozvanom nultom sloju, korisnik ne mora pomicati kroz podizbornike ili davati glasovne naredbe. Najvažnije se aplikacije uvijek nude na situacijski i kontekstualni način na najvišoj razini. Na taj se način upravljačkom programu EQS uklanjaju brojni operativni koraci. I ne samo to: MBUX Hyperscreen također je pažljiv pomoćnik putniku. Prima vlastiti zaslon i radno područje.

MBUX (Mercedes-Benz User Experience) je radikalno pojednostavio rad Mercedes-Benza. Otkriven 2018. godine u trenutnoj A-klasi, sada je na cestama širom svijeta opremljeno više od 1,8 milijuna Mercedes-Benz osobnih automobila. Odjel kombija također se oslanja na MBUX. Prije nekoliko mjeseci druga generacija ovog sustava sposobnog za učenje debitirala je u novoj S-klasi. Sljedeći veliki korak sada slijedi u obliku novog EQS-a i opcionalno dostupnog MBUX Hyperscreen-a.

'S našim MBUX Hyperscreen-om, vizija dizajna postaje stvarnost', kaže Gorden Wagener, glavni direktor dizajna Daimler Group-a. 'Tehnologiju i dizajn spajamo na fascinantan način koji kupcu nudi neviđenu jednostavnost upotrebe. Volimo jednostavnost, dosegli smo novu razinu MBUX-a.'

'MBUX Hyperscreen je i mozak i živčani sustav automobila', kaže Sajjad Khan, član upravnog odbora Mercedes-Benz AG i glavni tehnološki direktor (CTO). 'MBUX Hyperscreen kontinuirano bolje upoznaje kupca i nudi prilagođenu, personaliziranu informacijsko-zabavnu i operativnu ponudu prije nego što putnik uopće mora kliknuti ili pomaknuti bilo gdje.'

  • +23
MBUX Hyperscreen (hiperzaslon) jedan je od vrhunaca u modelu EQS Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler AG

Elektrificirajući izgled s emocionalnom vizualizacijom

MBUX Hyperscreen primjer je spajanja digitalnog / analognog dizajna: čini se da se nekoliko zaslona neprimjetno stapa, što rezultira impresivnim, zakrivljenim pojasom zaslona. Analogni otvori za zrak integrirani su u ovu veliku digitalnu površinu kako bi povezali digitalni i fizički svijet.

MBUX Hyperscreen okružen je kontinuiranim plastičnim prednjim okvirom. Njegov vidljivi dio oslikan je složenim troslojnim postupkom u 'Silver Shadow'. Ovaj sustav premaza postiže posebno kvalitetan otisak površine zbog izuzetno tankih međuslojeva. Integrirana ambijentalna rasvjeta instalirana u donjem dijelu MBUX hiperscreen-a čini da jedinica zaslona pluta na ploči s instrumentima.

Putnik također ima vlastiti izložbeni i operativni prostor, što putovanje čini ugodnijim i zabavnijim. S do sedam profila moguće je prilagoditi sadržaj. Međutim, zabavne funkcije zaslona za putnike dostupne su samo tijekom putovanja u okviru zakonskih propisa specifičnih za pojedinu zemlju. Ako suvozačko sjedalo nije zauzeto, zaslon postaje digitalni ukrasni dio. U tom se slučaju prikazuju animirane zvijezde, tj. Mercedes-Benz-ov uzorak.

Za posebno sjajnu sliku koristi se OLED tehnologija na središnjem i putničkom zaslonu. Tu su pojedinačne točke slike samosvijetleće; nekontrolirani slikovni pikseli ostaju isključeni, što znači da izgledaju duboko crno. S druge strane, aktivni OLED pikseli zrače velikom briljantnošću boja, što rezultira visokim vrijednostima kontrasta, bez obzira na kut gledanja i uvjete osvjetljenja.

Ovaj elektrizirajući izgled zaslona ide ruku pod ruku s emocionalno privlačnom vizualizacijom. Sve su grafike u cijelom stilu oblikovane u novu shemu plavo / narančaste boje. Klasični zaslon u kokpitu s dva kružna instrumenta reinterpretiran je digitalnim laserskim 'mačem' u staklenoj leći.

Zahvaljujući svom jasnom dizajnu zaslona s točkama sidrišta, MBUX Hyperscreen je intuitivan i jednostavan za rukovanje. Primjer za to je EV način rada u stilu prikaza. Važne funkcije električnog pogona, poput pojačanja ili oporavka, vizualiziraju se na nov način, prostorno pomičnom kopčom, i na taj način postaju opipljive. Predmet u obliku leće kreće se između ovih stezaljki. Slijedi gravitaciju i tako impresivno i emocionalno prikazuje sile G-Forcea.

Prilagođeni prijedlozi uz pomoć umjetne inteligencije

Infotainment sustavi nude brojne i opsežne funkcije. Za njihovo upravljanje često je potrebno nekoliko operativnih koraka. Kako bi dodatno smanjio ove korake interakcije, Mercedes-Benz je razvio korisničko sučelje s kontekstom osjetljivom sviješću uz pomoć umjetne inteligencije.

Sustav MBUX proaktivno prikazuje prave funkcije za korisnika u pravo vrijeme, podržane umjetnom inteligencijom (pogledajte primjere u nastavku). Svijest osjetljiva na kontekst stalno se optimizira kroz promjene u okruženju, kao i ponašanje korisnika. Takozvani nulti sloj nudi korisniku dinamički, agregirani sadržaj iz cijelog MBUX sustava i pripadajućih usluga na najvišoj razini informacijske arhitekture MBUX.

Mercedes-Benz je istražio ponašanje ponašanja prve MBUX generacije. Većina slučajeva uporabe spada u kategorije Navigacija, Radio / Mediji i Telefonija, zato je navigacijska aplikacija uvijek u središtu zaslona s punom funkcionalnošću.

Preko 20 drugih funkcija - od aktivnog programa masaže preko podsjetnika za rođendan do prijedloga za popis obveza - automatski se nudi uz pomoć umjetne inteligencije kada su relevantne za kupca. Programeri su ove sugestivne module, koji se predlažu na takozvanoj površini nultog sloja, nazvali 'Magic Module' (Čarobni modul).

Evo četiri slučaja upotrebe. Korisnik može prihvatiti ili odbiti odgovarajući prijedlog samo jednim klikom:

  • Ako uvijek nazovete određenog prijatelja na putu kući u utorak navečer, morat ćete uputiti odgovarajući poziv tog dana u tjednu i u ovo doba dana. Pojavljuje se posjetnica s kontaktnim podacima i - ako je pohranjena - prikazuje se njena ili njegova slika. Svi prijedlozi MBUX-a povezani su s korisničkim profilom. Ako netko drugi upravlja EQS-om u utorak navečer, ova se preporuka ne daje - ili postoji druga, ovisno o preferencijama drugog korisnika.
  • Ako zimi EQS vozač redovito koristi funkciju masaže prema principu vrućeg kamena, sustav uči i automatski predlaže funkciju udobnosti u zimskim temperaturama.
  • Ako korisnik na primjer redovito uključuje grijanje upravljača i druge površine za grijanje sjedala, to mu se predlaže čim pritisne grijanje sjedala.
  • Šasija EQS-a može se podići kako bi se osigurao veći razmak od tla. Korisna funkcija za strme ulaze u garažu ili 'ležeće policajce'. MBUX pamti GPS položaj na kojem je korisnik koristio funkciju 'Podizanje vozila'. Ako se vozilo ponovno približi GPS položaju, MBUX samostalno predlaže podizanje EQS-a.

Zanimljive činjenice i brojke o MBUX-u

S MBUX Hyperscreen-om čini se da se nekoliko zaslona neprimjetno spaja i tako rezultira impresivnim, zakrivljenim pojasom zaslona širokim preko 141 centimetara. Površina koju putnici mogu doživjeti iznosi 2432,11 cm².

Veliko pokrovno staklo savijeno je trodimenzionalno u procesu oblikovanja na temperaturama od približno 650 ° C. Ovaj postupak omogućuje prikaz jedinice prikaza bez izobličenja po cijeloj širini vozila, bez obzira na radijus zaštitnog stakla.

Da bi došao do najvažnijih aplikacija, korisnik se mora pomicati kroz 0 razina izbornika. Zbog toga Mercedes-Benz ovo naziva nultim slojem (eng. Zero-Layer ili njemački Null-Ebene).

Ukupno 12 pokretača (aktuatora) smješteno je ispod površina ekrana osjetljivog na dodir za haptične povratne informacije tijekom rada. Ako prst dodirne određene točke tamo, oni će izazvati primjetne vibracije na zaštitnom staklu.

Dvije prevlake na pokrovnom staklu smanjuju refleksije i pojednostavljuju čišćenje. Samo zakrivljeno staklo sastoji se od aluminij-silikata otpornog na ogrebotine.

Sigurnosne mjere uključuju unaprijed određene točke prijeloma pokraj bočnih otvora, kao i pet nosača koji, zahvaljujući svojoj saćastoj strukturi, mogu ciljano popustiti u padu.

8 CPU jezgri, 24 gigabajta RAM-a i 46,4 GB po sekundi propusnosti RAM memorije među tehničkim su podacima MBUX-a.

Svjetlina zaslona prilagođava se uvjetima okoline pomoću podataka mjerenja iz 1 višenamjenske kamere i 1 dodatnog svjetlosnog senzora.

Zaslon suvozača može se prilagoditi s do sedam profila.