ZA vojsku, PLAŽU I SEOSKA IMANJA

[FOTO/VIDEO] Legendarni Moke se vraća kući! Marka oživljena 2017. godine u potpunosti se proizvodi u svojoj domovini

23.09.2021 u 20:16

Bionic
Reading

Potpuno vraćanje u Veliku Britaniju omogućila je vlada Velike Britanije, uz nedavni trgovinski sporazum koji britanskim automobilskim tvrtkama omogućuje bescarinski pristup tržištima EU-a, na temelju definiranih pravila o podrijetlu

Moke International je objavio kako se puna proizvodnja njihovih vozila vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo - dom marke MOKE. Od danas će se svi Moke modeli graditi u najsuvremenijem pogonu kojim upravlja britanska tvrtka za proizvodnju automobila Fablink Group.

Otkako je marka oživljena 2017. godine, proizvodne operacije Moke Internationala temeljile su se na Midlandsu i Francuskoj, a početni automobili proizvedeni su u Velikoj Britaniji, a montaža se odvija na kontinentu.

Legendarni Moke Izvor: Promo fotografije / Autor: Moke international

O vozilu Moke

Radi se o vozilu duljine 3050 mm, visine 1400 mm s platnenin krovom i dignutim vjetrobranskim staklom, širine 1300 mm i međuosovinskog razmaka 2020 mm. Težina mu je 578 kg, dok su raniji modeli su težili 406 kg. Koristi četverocilindrični DOHC benzinski motor obujma 1083 cm³ (oznaka SQR472F), snage 68 KS (50 kW) i okretnog momenta 93 Nm pri 3500–4500 okr./min. Motor je Euro 4 norme, hlađen je vodom, a krajnja brzina mu je 110 km/h. Moke koristi gume dimenzija 175/60R13, a pogon mu je na prednja dva kotača.

Sve je počelo 1959.

Prije rada na Miniju, Sir Alec Issigonis je projektirao nekoliko vojnih vozila, uglavnom tijekom Drugog svjetskog rata. Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je britanska vojska tražila prikladno lagano pomoćno vozilo, prenosivo zrakom, poslana je obavijest Issigonisu.

Njegov odgovor bilo je vozilo kodnog naziva 'Buckboard', koje je izgradila British Motor Corporation pod Issigonisovim nadzorom. Predstavljen kraljičinim trupama 1959. godine, prvi prototip je odbijen zbog malog razmaka od tla. Međutim, Kraljevska mornarica pokazala je određeni interes za ovaj model, kao vozilo za upotrebu na palubama svojih nosača zrakoplova, a kasnije su ih usvojile policijske snage u zemlji i u inozemstvu.

Proizvodnja u Velikoj Britaniji

Potpuno vraćanje u Veliku Britaniju omogućilo je financiranje bespovratnih sredstava vlade Velike Britanije iz mreže nišnih vozila, uz nedavni trgovinski sporazum koji britanskim automobilskim tvrtkama omogućuje bescarinski pristup tržištima EU-a, na temelju definiranih pravila o podrijetlu. Također slijedi snažnu potražnju za onim što se brzo ponovno pojavljuje kao vrhunsko vozilo za plažu i seoska imanja. To je dovelo do stvaranja ključnih komercijalnih poslova koji će voditi marku kroz sljedeću fazu rasta, uključujući širenje na međunarodna tržišta.

  • +19
Moke Izvor: Promo fotografije / Autor: Moke International

Fablink Group, sa sjedištem u Northamptonshireu u Engleskoj, vodeći je dobavljač automobilskih konstrukcija i kompletnih sklopova vozila za nekoliko svjetskih proizvođača originalne opreme. Grupa Fablink pruža opsežne usluge projektiranja, proizvodnje i inženjeringa nekim od vodećih svjetskih proizvođača automobila, uključujući Jaguar Land Rover i Morgan. Tvrtka ima preko 46.451 m² proizvodnog prostora i zapošljava oko 700 visokokvalificiranih inženjera, operatora proizvodnje i tehničara na šest lokacija u Velikoj Britaniji.

Dugoročna predanost tvrtke proizvodnji modela ove marke ogleda se u ključnim ulaganjima u najsuvremenije proizvodne sposobnosti i procese, osiguravajući fleksibilnost kao odgovor na potražnju klijenata. To omogućuje Moke-u da nastavi razvijati svoju ponudu prilagođavanja koja je privukla toliko novih klijenata.

Od oživljavanja marke 2017. godine, Fablinkov tehnički tim radio je s inženjerima Moke-a, izvučenim iz vodećih imena u automobilskoj industriji, kako bi povećali proizvodne kapacitete kako bi zadovoljili potražnju kod kuće i na međunarodnoj razini.

Mogućnosti personalizacije

Kupci modela Moke mogu navesti cijeli niz boja i opcija ukrasa u cijelom vozilu. To uključuje prilagodljive pojedinačne nijanse za šasiju automobila, odbojnike, središnje šipke i prednju masku - pružajući gotovo neograničeni opseg za stvaranje doista individualnih interpretacija ikoničnog dizajna ove marke.

Okvirne cijene Moke-a počinju od 20.000 funti (23.374 eura) bez lokalnih poreza i dostave.