testirali 24 modela

[FOTO/VIDEO] Green NCAP ocijenio: Hyundai KONA, Renault ZOE i Toyota C-HR 'najzeleniji'

27.11.2020 u 13:22

Bionic
Reading

Green NCAP vratio se s preinačenom shemom ocjenjivanja i svježim rezultatima, što je dobar pokazatelj u kojem smjeru ide Euro NCAP pored već etabliranih i standardnih crash testiranja sigurnosti

Green NCAP objavio je rezultate za 24 automobila koji su prošli rigorozne testove. Električni automobili ističu se kao najčišća i najučinkovitija vozila, ali postoje i velike razlike između automobila s najboljom i lošom izvedbom s konvencionalnim pogonom. Kombinirajući točna mjerenja iz proširenih laboratorijskih ispitivanja s relevantnim vozačkim ispitivanjima u stvarnosti, ocjene Green NCAP već nude najbolje iz oba svijeta u pogledu ocjenjivanja. Shema ocjenjivanja sada dodaje ocjenu stakleničkih plinova ocjeni čistog zraka i energetske učinkovitosti, pružajući još šire i sveobuhvatnije informacije za potrošače.

Ipak, treba voditi računa o tome da se rezultati na testiranjima Green NCAP-a odnose na modele koji su bili odabrani u tom trenutku, ali kao u npr. slučaju Renault Captura i nisu najnovije generacije. Druga primjedba, prema nama, se odnosi na odabir pojedinih verzija testiranih modela, koji u modelnoj liniji imaju i 'zeleniju' verziju. I treće, testirano je samo 24 modela, što ne znači da u cijeloj trenutnoj paleti modela na tržištu nema onih koji su više ili manje ekološki od testiranih, kao npr. u slučaju Peugeota 208-e koji nije uzet u razmatranje. No, i ovo su dobri pokazatelji smjera u kojem ide Euro NCAP pored već etabliranih i standardnih crash testiranja sigurnosti.

Green NCAP neovisna je inicijativa koja promiče razvoj automobila koji su čisti, energetski učinkoviti i nisu štetni za okoliš. Cilj mu je poboljšati kvalitetu zraka koji udišemo, povećati upotrebu resursa koji se koriste za prijevoz putnika i smanjiti globalno zagrijavanje.

Emisije nekoliko zagađujućih plinova regulirane su zakonodavstvom u EU. Svi automobili koji se prodaju u Europi moraju proći homologacijska ispitivanja kako bi pokazali da njihova emisija ugljičnog monoksida, dušikovih oksida, neizgorjelih ugljikovodika i čestica ne prelazi određene kritične.

  • +39
Green NCAP ocijenio 24 modela automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

Dva električna automobila testirana u ovom krugu - Hyundai KONA i Renault ZOE - postižu maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica, s najvišim ocjenama za čisti zrak, energetsku učinkovitost i stakleničke plinove. Sljedeća je na redu Toyota C-HR s tri i pol zvjezdice. Toyota poboljšava učinkovitost korištenjem hibridne tehnologije zajedno sa svojim benzinskim motorom, a to čini bolji učinak od slično pokrenute Honda CR-V koja je nagrađena s dvije i pol zvjezdice.

Ukoliko želite vidjeti cjelovite liste ocjenjivanja na Green NCAP-u pojednih modela kliknite na ovu poveznicu.

Tri popularna superminija - VW Polo, Renault Clio i Peugeot 208 - ocijenjeni su kao vozila s tri zvjezdice. Na drugom kraju ljestvice, veliki kombiji za prijevoz ljudi (VW Transporter, Mercedes-Benz V-klasa i Opel Zafira), ne dobivaju ništa bolje od jedne i pol zvjezdice, uglavnom zbog svoje težine i lošije aerodinamike. Iako vrlo učinkovita naknadna obrada znači da dobro kontroliraju emisije onečišćujućih tvari, potrebno im je puno energije, odnosno goriva, da bi se pomakli s težinom. SUV-ovi se pokazuju malo bolje od kombija s prosječno nešto više od dvije zvjezdice.

U klasi velikih obiteljskih automobila, Mercedes-Benz C220d dobiva tri zvjezdice, dok BMW 320d i VW Passat 2.0 TDI dobivaju po dvije i pol zvjezdice. Mercedes je posebno impresionirao kontrolom emisija onečišćujućih tvari koja je, premda ni blizu nultoj emisije iz ispušnih cijevi električnih automobila, ipak su pokazali što se može učiniti s dobrim dizajnom motora i naknadnom obradom ispušnih plinova.

Revidirani sustav ocjenjivanja dobro se slaže s osjećajima izraženima u sveobuhvatnom europskom istraživanju potrošača, čiji će puni rezultati biti objavljeni početkom sljedeće godine.

Niels Jacobsen, izvršni direktor međunarodnog istraživanja i ispitivanja potrošača i predsjednik Euro NCAP-a, rekao je: 'Ponosan sam što Green NCAP sada može podijeliti najopsežniju, dubinsku ocjenu o utjecaju novih automobila na okoliš kako bi potrošačima pomogao da naprave održiva vozila izbora. Shema ocjenjivanja Green NCAP-a sveobuhvatno je preuređena i sada uključuje i ocjenu emisija stakleničkih plinova, kao i čist zrak i energetsku učinkovitost. Kako mjerimo samo emisije iz ispušne cijevi, električni automobili prirodno najbolje prolaze u ovom krugu procjena. Međutim, Green NCAP nastavit će se razvijati i planiramo uključiti mjere emisije na kotačima i, na kraju, analizu životnog ciklusa kao temelj za buduće ocjene. S našim trenutnim ocjenama, hibridni automobili imaju očite mogućnosti postići bolji rezultat od nehibrida, ali to ne čine uvijek jer proizvođači mogu odlučiti smanjiti troškove izostavljanjem jednostavnih, ali učinkovitih uređaja za naknadnu obradu ispušnih plinova, kao što su filtri za čestice. Takve izgubljene prilike otkrivaju i obeshrabruju. Među automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, najbolje se ponašaju manji automobili, montirani s učinkovitom naknadnom obradom ispušnih plinova gdje im hibridna tehnologija može dati dodatni skok u ocjenama'.

Sva ispitivanja u ovoj publikaciji sponzorirala je Europska komisija kao dio projekta Green Vehicle Index (GVI). Eric Cerneaz iz Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) i projektni službenik za GVI ističe: 'Unatoč složenosti koja proizlazi iz različitih tehnologija pogona vozila i poteškoćama uzrokovanim trenutnom pandemijom, GVI je predstavio novu holističku metodologiju koja se temelji na velikom iznosu ispitivanja i prikupljanja podataka. Sretni smo što smo objavili ovaj prvi niz rezultata i sigurni smo da obavljeni posao predstavlja prvi važan korak u razvoju široko prihvaćenog zelenog indeksa vozila koji će podržati informirani izbor potrošača i doprinijeti održivijoj budućnosti.'

U ovaj krug ispitivanja nisu uključeni plug-in hibridi, ali prvi će biti uključen u sljedećem krugu, koji se očekuje u veljači sljedeće godine. Nadalje, Green NCAP planira dalje proširiti svoju analizu od 'spremnika do kotača' na 'od izvora do kotača' i uzeti u obzir emisije 'uzvodno' uključene u proizvodnju goriva ili u proizvodnju električne energije. Zasad se ocjene Green NCAP-a za 2020. još uvijek temelje na ‘od spremnika do kotača’ iako nedavno ažuriranje metodologije i uključivanje novih mjerenja znači da se ocjene znatno razlikuju od onih objavljenih 2019. i da ih se ne bi trebalo uspoređivati.

Green NCAP je dio Euro NCAP-a (Europski program procjene novih automobila ili European New Car Assessment Programme), koji ga i podržava.