ŽIVA LEGENDA

[FOTO/VIDEO] Fiat-Abarth 850 TC na Rétromobileu: Rad na restauraciji rijetkog primjerka iz 1964.

22.02.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Carlo Abarth je kao osnovu za ovaj automobil uzeo Fiat 600 D, opremljen rednim četverocilindričnim motorom obujma 767 cm³ čiji je obujam povećan na 847 cm³, a snaga motora na 52 KS pri 5800 okr./min. Krajnja brzina mu je bila 140 km/h

Osnovan u Torinu 2015., povijesni je odjel Stellantis Heritage izložio Fiat-Abarth 850 TC na Rétromobileu, najstarijem sajmu klasičnih automobila u Europi. Ovogodišnji, 47. po redu Rétromobile show održavao se od 1. do 5. veljače u Porte de Versaillesu u Parizu.

Ovaj Fiat-Abarth 850 TC je nabavio Stellantis Heritage u stanju 'nalaz u štali', a staru su mu slavu vratili tehničari iz njihovog odjela Officine Classiche i njihov pedantan i naporan rad na restauraciji karoserije, mehanike, interijera i instrumenata. Obnovljeni automobil je bio izložen kao 'rad u tijeku', kako bi svjedočio o kvaliteti izrade tehničara.

Rijedak primjerak Fiat-Abarth 850 TC baziranog na Fiatu 600, koji još nije potpuno dovršen prikazuje prekrasan lak na karoseriji, uključujući i putnički prostor, a bila su izložena i sjedala i presvlake uklonjeni posebno kako bi se dala zahvalnost restauratorskim radovima.

Model je pravi trkaći automobil i pokazuje brižljivost koju je Carlo Abarth posvetio detaljima potpunom redizajnu svojih automobila u smislu njihove mehanike i podvozja. Jedan primjer je činjenica da je svaka klipnjača između četiri klipa ponovno uravnotežena umetanjem mikroskopskih utega od titana u metalno lijevanu komponentu, od kojih je svaki ugraviran s inicijalima operatera koji je završio posao.

Transformacija u pobjednički trkaći automobil

Fiat-Abarth 850 TC prvi je Scorpion automobil s oznakom 'Turismo Competizione', pa je tako tihi obiteljski automobil pretvoren u agilan, lagan i brz trkaći automobil koji je osvojio brojna europska natjecanja. Carlo Abarth je kao polazište uzeo Fiat 600 D, opremljen s rednim četverocilindričnim motorom od 767 cm³ čiji je kapacitet povećan na 847 cm³, čime je snaga motora narasla na 52 KS pri 5800 o/min.

Abarth - 70. rođendan legendarne marke Izvor: Promo fotografije / Autor: Abarth

Unaprijeđeni automobil mogao je postići 140 km/h, pa je bilo potrebno poraditi na kočionom sustavu, pri čemu su diskovi zamijenili bubnjeve na prednjim kotačima. Model 600 koji je tunirao Abarth je također dobio promijenjeni izgled: ispod – a zatim umjesto – prednjeg odbojnika je dobio hladnjake ulja; zatim kako bi se dodatno ohladio sve snažniji motor, stražnja vrata ispod kojih je bio smješten motor držala su se u podignutom položaju pomoću nosača, nagovještavajući ono što će postati stražnji spojler, još jedna tipična značajka Abartha.

Uspjesi na stazi uslijedili su ubrzo nakon toga, posebno u utrkama izdržljivosti koje su naglašavale i performanse i pouzdanost trkaćeg 850 TC. Primjerak izložen na štandu ima svoju priču: automobil je pripadao Guardiji di Finanza (talijanska financijska policija) koja ga je koristila za izviđanje u sprječavanju i suzbijanju krijumčarenja.

Misija odjela Stellantis Heritage je pronalaženje, očuvanje i iskorištavanje povijesnog naslijeđa marki pod svojim okriljem, te promicanje i širenje vrijednosti koje još uvijek traju, kako sudjelovanjem u događajima ovakvog tipa tako i nuđenjem novih usluga i mogućnosti ljubiteljima klasičnih automobila. Oni uključuju posjete Heritage Hubu u Torinu, potvrde o podrijetlu, potvrde o autentičnosti, restauraciju i mnogih drugih stvari.