mobilnost budućnosti

[FOTO/VIDEO] Bosch radi na 6G tehnologiji: Veća učinkovitost autonomnih automobila, pametnih gradova i povezanih industrija

29.03.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Sljedeća generacija mobilnih komunikacija integrirat će nove funkcionalnosti slične radarskim senzorima, a stručnjaci predviđaju da će prvi 6G standard biti dovršen do 2028. godine

U cijelom svijetu se ubrzava istraživački i razvojni rad na budućem standardu mobilne komunikacije 6G. Tvrtke i države masovno ulažu u ovu tehnologiju. Bosch je predvodnik i aktivno je uključen u projekte, saveze i inicijative na nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bi postavio važne temelje za 6G tehnologiju.

'6G će biti puno više od puke infrastrukture za povezivanje; uvelike će povećati učinkovitost autonomnih automobila, pametnih gradova i povezanih industrija. Zato je 6G strateški važno područje tehnologije,' kaže dr. Andreas Müller, koji povezuje i upravlja 6G aktivnostima u Boschu.

'Tvrtka trenutno ima 40-ak suradnika koji rade na 6G tehnologiji. Tijekom sljedeće dvije godine taj će se broj vjerojatno udvostručiti', kaže Müller. Bosch trenutno ulaže nekoliko milijuna eura u istraživanje i razvoj za 6G.

Bosch i Nokia proširuju svoju istraživačku alijansu na 6G

Na Mobile World Congressu 2023. u Barceloni, Bosch i Nokia su najavili da će proširiti savez koji su sklopili 2017. za razvoj industrijskih IoT rješenja u području 5G tako da se također bavi novom 6G tehnologijom. Dvije tvrtke provode zajedničko istraživanje o sljedećoj generaciji mreža i istražuju kako koristiti buduće 6G mreže i za komunikaciju i za senzore.

Nokijina vizija za 6G eru Izvor: Promo fotografije / Autor: Nokia

Što je IoT?

IoT je skraćenica od Internet of Things ili hrv. Internet stvari. Industrijski IoT (IIoT) rješenja koriste se za podršku operacijama kao što su nadzor i održavanje opreme, planiranje proizvodnog procesa, kontrola i optimizacija putem prikupljanja, obrade u stvarnom vremenu i analize podataka generiranih senzorima.

Bosch trenutno doprinosi svojom stručnošću i iskustvom u pet javno financiranih projekata. U tom kontekstu, projekti 6G-ICAS4Mobility, KOMSENS-6G i 6G-BRAINS prvenstveno su usredotočeni na integraciju komunikacije i prepoznavanje okruženja temeljeno na senzorima. Bosch predvodi konzorcij za prvi projekt.

Osim rješavanja relevantnih scenarija za cestovni promet, uvidi dobiveni projektom poslužit će posebno kao tehnički temelji za aplikacije u domeni povezanih dronova kao i u Industriji 4.0 (npr. za transportne sustave bez vozača). U međuvremenu, projekti 6G-ANNA i 6G-SHINE usredotočeni su na nove strukture povezivanja. Oni su namijenjeni poboljšanju učinkovitosti budućih E/E arhitektura u vozilima ili robotskim ćelijama.

Bosch također preuzima aktivnu i vodeću ulogu u ranim raspravama i aktivnostima koje se odnose na buduće standarde mobilnih komunikacija unutar različitih industrijskih saveza. U 5G Automotive Association (5GAA), na primjer, vodeće tvrtke iz automobilske i telekomunikacijske industrije rade zajedno na razvoju rješenja za mobilnost budućnosti. 5G savez za povezane industrije i automatizaciju (5GACIA) okuplja industrijske tvrtke kako bi se usredotočile na povezivost za strojeve i opremu.

Mreže sa šestim čulom kroz integraciju senzorske tehnologije

Između ostalog, sljedeća generacija mobilnih komunikacija integrirat će nove funkcionalnosti slične radarskim senzorima. Uz 6G bit će moguće detektirati položaj objekata u području pokrivenosti mreže - bez potrebe da ti objekti budu opremljeni radijskim modulom. 6G će omogućiti iznimno visoke brzine prijenosa podataka do jednog terabita u sekundi, s vrlo malom latencijom od oko 100 mikrosekundi – što je četiri puta brže od udara groma. Uz pomoć digitalnih blizanaca, to će na primjer omogućiti praćenje i simulaciju proizvodnih procesa u stvarnom svijetu u virtualnom svijetu bez vremenskih i prostornih ograničenja. Stručnjaci predviđaju da će prvi 6G standard biti dovršen do 2028. godine.

Posljednjih mjeseci Njemačka i Europa pokrenule su velik broj 6G projekata s ciljem jačanja svoje tehnološke suverenosti. Njemačka vlada, preko Saveznog ministarstva obrazovanja i istraživanja (BMBF), osigurava oko 700 milijuna eura u sljedeće tri godine za financiranje 6G aktivnosti. Osim toga, u proračunu EU-a do 2027. predviđeno je daljnjih gotovo 900 milijuna eura. Japan i Sjedinjene Države također su pokrenuli odgovarajuće investicijske programe ukupne vrijednosti oko 4,5 milijardi dolara.