FACELIFT

[FOTO/VIDEO] BMW osvježio X5 i X6: Precizno izmijenjeni dizajn i proširena standardna oprema

09.02.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Novi BMW X5 i novi BMW X6 stižu s izborom osmerocilindričnog benzinskog motora, šesterocilindričnog rednog benzinskog motora i šesterocilindričnog rednog dizelskog motora – svaki iz najnovije generacije pogonskih jedinica

BMW predstavlja opsežno ažurirana nova izdanja svojih uspješnih Sports Activity Vehicle (SAV) i Sports Activity Coupé (SAC) za luksuzni segment. Novi BMW X5 i novi BMW X6 svoje suverene karakteristike naglašavaju precizno izmijenjenim dizajnom i proširenom standardnom opremom. Osvježena linija pogonskih sustava uključuje nove motore s unutarnjim izgaranjem, posljednju generaciju plug-in hibridnog sustava za BMW X5 xDrive50e i 48V blaga hibridna tehnologija za sve ostale modele. Novi sustavi za automatiziranu vožnju i parkiranje kao i potpuno digitalni operativni sustav iDrive uključujući BMW Curved Display temeljen na BMW operativnom sustavu 8 su također orijentirani na budućnost.

Ažuriranje će BMW-u X5 pružiti sve što mu je potrebno za održavanje vodeće pozicije na svjetskom tržištu u svom segmentu i omogućiti BMW-u X6 da osigura svoju poziciju broj jedan ispred konkurenata drugih premium njemačkih proizvođača. Dva modela proizvodit će se u tvornici BMW grupe Spartanburg u SAD-u, stručnom centru za BMW X modele, a njihovo globalno lansiranje počinje u travnju 2023.

Novi BMW X5: tanka prednja svjetla, osvijetljena bubreg rešetka

Uključivanje elemenata dizajna xLine kao standard daje BMW-u X5 znatno veću prisutnost i vizualnu robusnost. Njegov prednji dio oblikovan je svježom interpretacijom karakterističnih BMW-ovih prednjih svjetala i bubreg rešetke. Nove jedinice prednjih svjetala sada imaju tanji obris za 35 mm. Njihovi elementi svjetla za dnevnu vožnju u obliku strelice usmjereni su prema van i također služe kao pokazivači smjera. Matrix LED prednja svjetla s prilagodljivom kontrolom i nezasljepljujućim dugim svjetlima BMW Selective Beam, plus M Shadowline svjetla, uključeni su na popis opcija.

BMW X5 xDrive50e Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

BMW bubreg rešetka Iconic Glow sada se nudi kao opcija za šestocilindrične varijante novog BMW-a X5, a njegova kaskadna rasvjeta stvara izuzetno privlačan i tipičan izgled marke. Vertikalne zračne zavjese i donji dovod zraka, zajedno s ukrasnim detaljima u boji Pearl effect Chrome i trokutastim otvorima na vanjskim područjima, također doprinose vrhunskoj auri.

Precizno ažurirani dizajn BMW-a X5 također obuhvaća novodizajnirane ventile za zrak u prednjim bočnim pločama i standardno uključivanje vanjskih obloga od Satin Aluminium Line i krovnih nosača od Satin Aluminium. Skulpturalni elementi svjetlovoda od optičkih vlakana za stražnja svjetla i kočiona svjetla sada imaju posebno upečatljive konture. L oblik poznat iz drugih BMW modela reflektira se vodoravno, stvarajući dosljedno osvijetljeni X motiv unutar stražnjih svjetala.

Novi BMW X6: M Sport paket sada standardan

Novi BMW X6 također ima tanke jedinice prednjih svjetala s elementima svjetla za dnevnu vožnju u obliku strelice. Kao i prije, BMW bubreg rešetka Iconic Glow nudi se kao opcija za modele sa šest cilindara. Dinamičan karakter novog BMW-a X6 još je intenzivnije naglašen sa sada standardnim M Sport paketom. Ovdje igra ključnu ulogu osmerokutni potpis na prednjem kraju ispod bubrežaste rešetke BMW-a, sa svojim upečatljivim bočnim otvorima i velikodušnom upotrebom crnih površina. Osim toga, trodimenzionalna skulptura prednjeg branika naglašava širinu i snažan stas automobila.

BMW X6 M60i xDrive Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

M-specifični bočni pragovi i M High-gloss Shadowline ukrasi također su dio M Sport paketa. Stražnja zavjesa SAC-a ima umetak u boji Dark Shadow, dok su novi završeci ispušnog sustava trapezoidnog oblika.

Vrhunski modeli s prepoznatljivim dizajnerskim značajkama

M Sport paket Pro ima svoj debi. M Sport paket dostupan je kao opcija za novi BMW X5 kako bi prenio osjećaj ekskluzivne dinamike, kao što je standard u dizajnu novog BMW-a X6. Ove značajke dizajna poprimaju oblik specifičan za model za vrhunski BMW X5 M60i xDrive i BMW X6 M60i xDrive. Oni uključuju dvostruke šipke i M logo za BMW bubrežastu rešetku, M poklopce vanjskih retrovizora u crnoj boji visokog sjaja, završetak ispušnog sustava u prepoznatljivom M stilu s četiri cijevi i stražnji spojler u crnoj boji visokog sjaja za BMW X6 M60i xDrive.

Sve varijante modela sada su dostupne s M Sport paketom Pro. Novi M Marina Bay Blue metalik (BMW X5 M60i xDrive) i M Isle of Man Green metalik (BMW X6 M60i xDrive) završni slojevi karoserije dostupni su isključivo za vrhunske modele. Novi dodaci za sve modele su Blue Ridge Mountain metalik, Brooklyn Grey metalik, Skyscraper Grey metalik, Frozen Pure Grey metalik i oko 40 specijalnih boja BMW Individual.

Moderan dizajn kokpita s potpuno digitalnim BMW zakrivljenim zaslonom

Digitalna tehnologija je vodeća sila iza napretka donesenog u unutrašnjost novog BMW-a X5 i novog BMW-a X6. Integracija BMW operativnog sustava 8 i najnovije generacije iDrive sustava upravljanja također najavljuje dolazak BMW zakrivljenog zaslona u Sports Activity Vehicle i Sports Activity Coupé. Sastoji se od 12,3-inčnog informacijskog zaslona iza upravljača i kontrolnog zaslona s dijagonalom zaslona od 14,9 inča – oba smještena iza jedne staklene površine. Funkcionalnost upravljanja dodirom kontrolnog zaslona dovela je do značajnog smanjenja broja tipki i prekidača u korist digitalnog upravljanja za brojne funkcije. Inovativni kokpit i povezana ažuriranja na ploči s instrumentima donose posebno progresivan osjećaj modernom vrhunskom ambijentu.

Standardna specifikacija za oba modela sada uključuje ploču s instrumentima s površinom od kože Sensafin i elegantno zaobljeni ukrasni element od finog drva. Još jedna nova značajka je traka ambijentalnog svjetla s vrlo učinkovitim LED pozadinskim osvjetljenjem integriranim ispod ukrasnog elementa u području suvozača. Relevantni natpis modela – 'X5' ili 'X6' - dodaje se grafici svjetlosne trake; u dva vodeća modela prikazuje M logo. Upravljačka ploča na središnjoj konzoli uključuje dodatne površine osjetljive na dodir i novo dizajniranu ručicu mjenjača.

Udobna sjedala za vozača i suvozača mogu se specificirati kao alternativa standardnim sportskim sjedalima sa Sensafin površinama. Također su dostupne kao opcija BMW Individual Merino proširene kožne presvlake, BMW Individual pune Merino kožne presvlake, aktivna ventilacija sjedala i funkcija masaže.

Među ostalim naglascima na popisu opcija su novi paket Comfort s grijanjem ploče i funkcijom 'thermo' za držače čaša, Sky Lounge panoramski stakleni krov osvijetljen LED jedinicama, staklene aplikacije za odabrane kontrole, Bowers & Wilkins Diamond Surround Ozvučenje i novodizajnirani Travel & Comfort System.

Novi motori, novi Steptronic Sport mjenjač s osam stupnjeva prijenosa i sustavna elektrifikacija

Novi BMW X5 i novi BMW X6 mogu se naručiti s izborom osmerocilindričnog benzinskog motora, šesterocilindričnog rednog benzinskog motora i šesterocilindričnog rednog dizelskog motora – svaki iz najnovije generacije pogonskih jedinica. Svi motori sada su povezani s isto tako novim osmostupanjskim Steptronic Sport mjenjačem, zajedno s ručicama za promjenu mjenjača na upravljaču. Oni svoju snagu šalju na cestu – ili čak na neasfaltirane površine, prema potrebi – putem BMW xDrive inteligentnog sustava pogona na sve kotače.

Sve pogonske jedinice sada imaju 48V blagu hibridnu tehnologiju. Ova opća primjena elektrifikacije dolazi u obliku elektromotora integriranog u prijenos. Ovaj motor stvara izlaznu snagu do 9 kW/12 KS i 200 Nm okretnog momenta, pomažući motoru s unutarnjim izgaranjem da pruži uglađenu, dinamičnu vožnju uz visoku učinkovitost.

Novi plug-in hibrid BMW X5 xDrive50e nudi više snage, učinkovitosti i električnog dometa

Pogonski sustav za plug-in hibridnu varijantu SAV-a također je potpuno prerađen, a ažurirani model nosi oznaku BMW X5 xDrive50e. Šesterocilindrični redni benzinski motor najnovije generacije i sličan novi elektromotor udružuju se kako bi razvili izlaznu snagu sustava od 360 kW/490 KS (uključujući privremeni učinak pojačanja) – povećanje od 70 kW/96 KS u odnosu na prethodni model – i kombinirani moment od 700 Nm, što je porast od 100 Nm. Nazivna snaga benzinskog motora od 230 kW/313 KS predstavlja povećanje od 20 kW/27 KS na jedinici koju zamjenjuje. Kompaktni električni motor integriran u osmostupanjski Steptronic Sport mjenjač proizvodi nominalnu snagu od 145 kW/197 KS (+62 kW/84 KS). Osim toga, inovativni stupanj predmjenjača – koji se koristi za povećanje efektivnog okretnog momenta koji proizvodi električni motor na maksimalnih 450 Nm na ulazu prijenosa za motor – pomaže u pružanju još oštrije isporuke snage. BMW X5 xDrive50e iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

Količina korisne energije koju može pohraniti visokonaponska baterija integrirana u podvozje povećana je za gotovo 25 posto u odnosu na prethodnu generaciju, na 25,7 kWh. Nova kombinirana jedinica za punjenje udvostručuje maksimalnu brzinu punjenja AC na 7,4 kW. Električni domet novog BMW-a X5 xDrive50e je 94 – 110 kilometara u WLTP ciklusu.

Novi V8 benzinski motor s M TwinPower Turbo tehnologijom

Zasluge za elitnu sportsku snagu dva vrhunska modela pripadaju novom 4,4-litrenom V8 benzinskom motoru, izvedenom iz pogonskih jedinica u modelima visokih performansi tvrtke BMW M GmbH. M TwinPower Turbo tehnologija i križna ispušna grana prožimaju motor od 390 kW/530 KS, koji stvara najveći okretni moment od 750 Nm, s impresivno postignutim karakteristikama performansi.

Najnovija verzija osmocilindričnog motora pokreće i novi BMW X5 M60i xDrive i novi BMW X6 M60i xDrive od 0 do 100 km/h za 4,3 s.

Šesterocilindrični redni benzinski motor najnovije generacije

Inovacije koje utječu na proces izgaranja, izmjenu plinova, kontrolu ventila, ubrizgavanje i sustav paljenja obilježavaju najnoviju generaciju 3,0-litrenog šestocilindričnog rednog benzinskog motora koji radi u novom BMW-u X5 xDrive40i i novi BMW X6 xDrive40i.

Novi motor razvija maksimalnu snagu povećanu za 35 kW/47 KS u odnosu na odlazeće modele na 280 kW/380 KS, plus najveći okretni moment povećan za 70 Nm na 520 Nm. To se može povećati na čak 540 Nm uz pomoć blagog hibridnog sustava. Motor ubrzava i novi BMW X5 xDrive40i i novi BMW X6 xDrive40i od 0 do 100 km/h za 5,4 s.

Šesterocilindrični redni dizelski motor s detaljnim poboljšanjima

Šesterocilindrični redni dizelski motor u novom BMW-u X5 xDrive30d i novom BMW-u X6 xDrive30d također donosi nadogradnje brojnih detalja. 3,0-litreni agregat sada ima čelične klipove umjesto aluminijskih dijelova, optimizirani proces odvajanja ulja i novi common-rail sustav izravnog ubrizgavanja s injektorima s magnetskim ventilom.

Novi dizelski motor udružuje snage s blagim hibridnim sustavom kako bi proizveo najveću snagu od 219 kW/298 KS i najveći okretni moment od 670 Nm. To omogućuje novom BMW-u X5 xDrive30d i novom BMW-u X6 xDrive30d sprint od 0 do 100 km/h za 6,1 s.

  • +62
BMW osvježio X5 i X6 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW AG

Sofisticirana tehnologija podvozja za sportske sposobnosti i udobnost na velikim udaljenostima

Ugradnja prilagodljivog ovjesa kao standarda, modificiranje stabilizatora kao odgovor na promjene u raspodjeli težine i njihovo jačanje u skladu s tim daje novom BMW-u X5 i novom BMW-u X6 njihovu prepoznatljivu mješavinu sportske svestranosti i izvrsne udobnosti na velikim udaljenostima. Prilagodljivi M ovjes, koji dolazi kao standard na vrhunskim modelima, kao i na ostalim varijantama novog BMW-a X6, pruža posebno čvrstu vezu s karoserijom. Kao opcija nudi se prilagodljivi zračni ovjes s dvije osovine i xOffroad paket. Vrhunski modeli standardno su opremljeni integriranim aktivnim upravljanjem. Ovo je dostupno kao opcija za sve ostale modele ili kao dio adaptivnog M ovjesa Professional, koji također uključuje M Sport diferencijal i aktivni sustav stabilizacije prevrtanja.

Integrirani sustav kočenja još je jedan element napredne tehnologije šasije koja je ovdje na djelu. Standardna specifikacija također uključuje 19-colne kotače od lake legure za novi BMW X5, 20-colne kotače za novi BMW X6 i 21-colne kotače za vrhunsku varijantu svakog modela. Kotači od lake legure veličine do 22 cola mogu se odrediti kao opcija.

Dodatni sustavi za automatiziranu vožnju i parkiranje

Udobnost i sigurnost u novom BMW-u X5 i novom BMW-u X6 mogu se podići na još jednu novu razinu sa značajno proširenim izborom automatiziranih sustava za vožnju i parkiranje. Ažuriranja uključuju poboljšane mogućnosti za standardni sustav upozorenja na prednji sudar, koji sada također može smanjiti rizik od sudara s biciklistima, pješacima ili nadolazećim prometom pri skretanju s ceste. Među opcijama koje su sada dostupne su automatska pomoć pri ograničenju brzine, upozorenje pri izlasku, aktivna navigacija, kontrola brzine rute, prepoznavanje semafora (ovisno o tržištu), pomoćnik za zaustavljanje u nuždi, pomoćnik za promjenu trake i pomoćnik za spajanje.

Osim kamere za pomoć pri vožnji unatrag i pomoćnika za vožnju unatrag, standardni Parking Assistant sada također uključuje funkcije nadzora vožnje i Trailer Assistant. A novi, opcijski Parking Assistant Professional omogućuje automatizirano parkiranje ui iz prostora i potpune manevre na udaljenosti do 200 m kojima se može upravljati izvan automobila pomoću aplikacije My BMW na Apple iPhoneu.

BMW iDrive najnovije generacije, nove digitalne usluge

Najnovija generacija BMW iDrive tehnologije koja se temelji na BMW operativnom sustavu 8 donosi i BMW zakrivljeni zaslon i niz novih digitalnih usluga za BMW X5 i BMW X6. Standardni BMW Live Cockpit Plus također uključuje navigacijski sustav BMW Maps temeljen na oblaku. A opcijski BMW Live Cockpit Professional također časti kupce BMW head-up zaslonom i funkcijom Augmented View. Kada automobil miruje, vozač i suvozač također mogu streamati sadržaj s YouTubea i pristupiti aplikaciji Bundesliga u automobilu (za sadržaj iz njemačke najviše nogometne lige) na kontrolnom zaslonu.

Opcijski BMW Digital Key Plus omogućuje kupcima da zaključaju i otključaju svoj novi BMW X5 ili BMW X6 putem sigurnosno poboljšane ultra širokopojasne (UWB) radijske tehnologije s kompatibilnim pametnim telefonima s operativnim sustavom iOS ili Android. Optimizirana integracija pametnog telefona, personalizirani BMW ID i osobni eSIM dizajniran za rad s novom mobilnom tehnologijom 5G također su dostupni. Digitalne usluge iz BMW Charging za BMW X5 xDrive50e sada su integrirane u aplikaciju My BMW.