PRVE SLIKE

[FOTO] Mitsubishi najavio Delicu Mini, lagani povišeni karavan SUV stila i udobnosti MPV-a

07.11.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Prva generacija Delice je započela s Delica pick-upom koji je pušten u prodaju 1968. godine. Sljedeće godine, 1969., dodan je Delica Van, zajedno s osobnim automobilom Delica Coach, a sada ovaj popularni model ulazi u svoju 7. generaciju

Mitsubishi Motors je najavio jedan vrlo zanimljiv model vozila, koji nama Europljanima možda i neće biti toliko atraktivan, a vjerojatno niti neće doći na naše tržište, ali u Japanu ga obožavaju. Riječ je o modelu Mitsubishi Delica Mini, koji bi trebao svoju svjetsku premijeru kao referentni izložak imati na Tokyo Auto Salonu 2023., na 55. godišnjicu lansiranja prve generacije Delice.

Koliko ovaj model ima vrijednost za japansku tvrtku govori i podatak da ga je osobno najavio Takao Kato, predsjednik i glavni izvršni direktor Mitsubishi Motors Corporationa, otvorivši posebnu web stranicu. Prve slike pokazuju vanjski dizajn sedme generacije modela Delica Mini, novog 'laganog supervisokog karavana'.

Povijest modela Mitsubishi Delica

Prva generacija Delice je započela s Delica pick-upom koji je pušten u prodaju 1968. godine. Sljedeće godine, 1969., dodan je Delica Van, zajedno s osobnim automobilom Delica Coach.

Delica, koja je započela kao gospodarsko vozilo, a zatim se proširila na osobne automobile, postala je reprezentativni model Mitsubishi Motorsa kao vozilo koje sigurno i pouzdano prevozi ljude i robu do odredišta.

Druga generacija Delica Star Wagon stigla je 1979., a 3. generacija Delica Star Wagon 1986. i 4. generacija Delica Space Gear 1994. usvojile su potpuni 4WD sustav pogona na sve kotače koji im je omogućio vožnju po lošim cestama.

Delica D:5, koja je ušla u svoju petu generaciju 2007., mnogi kupci vole kao jedinstveni svestrani minivan jedinstven za Mitsubishi Motors. Iduća, 6. generacija pod nazivom Delica D:5 je izašla na tržište 2019. godine.

Nova 'Delica Mini' je lagani supervisoki karavan sa snažnim SUV stilom, s temom dizajna 'Daily Adventure' (u prijevodu Dnevna avantura). Serija modela Delica svestrani je minivan jedinstven za Mitsubishi Motors koji kombinira vozne performanse SUV-a s udobnošću jednog višenamjenskog MPV vozila. S nedavnim porastom popularnosti aktivnosti za slobodno vrijeme na otvorenom, pogled na svijet serije modela Delica upakiran je u lagani supervisoki karavan i predložen pod nazivom Delica Mini.

Nova Delica Mini kombinira 'dinamički štit' koji izražava snagu i osjećaj sigurnosti s prednjim svjetlom koje uključuje prepoznatljivo polukružno LED pozicijsko svjetlo, dajući mu dostojanstven, ali prijateljski izgled. Trodimenzionalni logotip 'DELICA" koristi se na prednjem braniku i ukrasu vrata prtljažnika.

Mitsubishi Delica Mini Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi

Uz crne lukove kotača, ispod prednjeg i stražnjeg odbojnika koristi se zaštitna klizna ploča kako bi se izrazila vozna izvedba Delice poput SUV-a. Na prvim slikama se vide i aluminijski kotači obojeni u tamno srebrnu boju, koji Delici Mini daju čvrst izgled i stav.

Nova boja karoserije je pepeljasto zelena metalik, koja je novorazvijena u skladu s konceptom nove Delice Mini, te je prikladna za sve vrste scena, od grada do slobodnih aktivnosti na otvorenom.

Iako, barem zasad, Mitsubishi nije otkrio dimenzije i pogonski sklop Delice Mini, na stražnjoj strani je primjetan natpis 'Hybrid'. Dobro upućeni Motor1 sugerira da bi prema dimenzijama Delica Mini mogla biti slične veličine kao i 4. generacija, u Japanu prodavanog, modela Mitsubishi eK. A njegove dimenzije su sljedeće: duljina 3395 mm, širina 1475 mm, visina 1640-1660 mm, međuosovinski razmak 2495 mm. Isto tako, sugeriraju da bi pogonski sklop Delice Mini mogao uključivati maleni trocilindrični turbobenzinski motor obujma 658 cm³ s bezstupanjskim CVT mjenjačem, koji bi trebao 'surađivati' s elektromotorom.