Mondial de l'Auto Paris 2022

[FOTO] Bili smo štandu DS Automobilesa na Pariškom salonu automobila: Francuska umjetnost putovanja

22.10.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Kao marka osnovana 2014. godine nastala je iz dobro poznate globalne marke Citroën, odnosno na nevjerojatnom nasljeđu modela Citroën DS iz 1955., jednom od najrevolucionarnijih i najljepših automobila u povijesti

Prije nekoliko dana smo posjetili Pariški salon automobila (Mondial de l'Auto 2022) u francuskoj prijestolnici, a jedan od profesionalnih zadataka je bio posjetiti izložbeni prostor jedna relativno nove marke automobila u sklopu grupe Stellantis. Naravno, riječ je o brendu DS Automobiles, a dobri poznavatelji autondustrije će se svakako prisjetiti geneze ove francuske premium marke.

DS Automobiles kao marka je osnovana 2014. godine, a nepobitna je činjenica da je nastala iz dobro poznate globalne marke Citroën, odnosno na nevjerojatnom nasljeđu modela Citroën DS iz 1955., jednom od najrevolucionarnijih i najljepših automobila u povijesti. Taj legendarni automobil utjelovljuje vrijednosti koje je brend DS Automobiles prisvojio: inovacije, izvrsnosti i avangardu. Za domaće prilike, ovaj je jedinstveni automobil poznatiji i kao 'Žaba'.

Te 1955. je u Parizu rođen pravi uzor elegancije, stručnosti i prestiža. Model DS je ubrzo postao ikona, a danas je legenda. Novo vozilo, kreirano 1970. iz projekta DS Sport i akvizicije s markom Maserati, utjelovljuje duh brenda DS Automobiles svojim futurističkim linijama, V6 motorom i profinjenim završnim obradama. Model SM je postao simbol progresivne tehnologije kao i njegov suvremenik, zrakoplov Concorde.

Vođena duhom avangarde DS Automobiles, ima za cilj utjeloviti francusko znanje i umijeće luksuznog oblikovanja automobila. Avangardnog dizajna, luksuzna i udobna, DS Automobiles vozila posebno su osmišljena za tehnološki osviještene kupce koji žele izraziti svoju osobnost, individualizam i avangardni stil.

DS Automobiles na svojim modelima sjedinjuje prepoznatljiv dizajn i tehnologiju, udobnost i dinamičnost, plemenite materijale i profinjenost. Naglasak je stavljen na karizmatičan dizajn, ručno izvezene detalje, obradu metala, vrhunsku kožu, ugrađeno drago kamenje kao i vrhunsku tehnologiju. Svaka tkanina, metal ili materijal koji odabiru DS majstori zadovoljava najzahtjevnije standarde vrhunske kvalitete. Svaki potez u izradi precizan je rad koji zahtjeva rijetko i izuzetno znanje i umijeće vrhunskih majstora.

Francuska umjetnost putovanja

Poput okruženja ogrnutog zavjesama, kombinirajući kontraste materijala i boja s jasnoćom drva i crnim pregradnim pločama, s atmosferom namirisanom mirisom DS Automobiles i ekskluzivnom glazbenom atmosferom preko zvučnika i Focal-ovim popisom glazbe za reprodukciju, kao i svjetlosno okruženje posebno dizajnirano za otkrivanje asortimana E-Tense, štand DS Automobiles poziva javnost na impresivno iskustvo u svemiru ove marke, kako bi otkrili iznimne kreacije i jedinstveno iskustvo francuskog znanja i iskustva.

Već predstavljen tijekom Tjedna mode u Parizu, novi DS 3 se prvi put pojavio u javnosti na Salonu automobila u Parizu 2022. DS Automobiles otkriva i druge nove modele. Tako su na njihovom štandu bili predstavljeni i sljedeći modeli: novi DS 9 E-Tense Opéra Première, novi DS 4, novi DS 7. I kao što DS Automobiles voli naglasiti 'Iz konkurencije dolazi inovacija', tako je uz ovu novu ponudu, predstavljen i tehnološki laboratorij visokih performansi DS E-Tense Performance i bolid jednosjed Formula E DS E-Tense FE21.

I dok smo vas već na stranicama Autozone informirali o novi modelima DS 3, DS 4, DS 7 i DS 9, riječ-dvije treba reći o ostalim u Parizu izloženim modelima DS Automobiles.

DS 9 E-Tense Opéra Première

Ovaj model predstavlja izvrsnost francuskog luksuznog znanja i iskustva s ekskluzivnim novim interijerom koji su dizajnirali i izradili muškarci i žene iz tima za boje i materijale i sedlari tvrtke DS Automobiles sa sjedištem u pariškoj regiji.

Prerađen u Francuskoj od strane DS Performance timova, DS 9 E-Tense 4x4 360 Opéra Première predstavlja najbolje od tehnologije DS Automobiles. S benzinskim motorom PureTech 200 i dva električna stroja od 81 kW (110 KS) sprijeda i 83 kW (113 KS) straga, kao i posebnim postavkama, ovaj model pokazuje vodeće u klasi performanse (0-100 km/h za 5,6 s te emisijom CO2 od 35 g/km). Kako bi popratio rad dvaju električnih strojeva motora E-TENSE 4x4 360, kapacitet baterije revidiran na 15,6 kWh omogućuje vožnju u načinu rada bez emisija do 65 km (WLTP EAER City) i 62 km (WLTP AER kombinirano) sa sposobnošću vožnje do 140 km/h.

  • +7
DS Automobiles na Pariškom salonu automobila Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Za produženi domet, DS 9 E-Tense 4x4 250 Opéra Première ima benzinski motor PureTech 200 i električni stroj od 81 kW (110 konjskih snaga) u kombinaciji s baterijom kapaciteta 15,6 kWh. Domet bez emisije sada doseže 75 km u WLTP mješovitom ciklusu i 85 km u WLTP gradskom ciklusu. Emisije CO2 homologirane su na 23 grama/km za kombiniranu potrošnju goriva od 1,0 l/100 km.

Uz opremu koja je već standardno prisutna na DS 9 Rivoli +, posebno kontrolirani ovjes DS ACTIVE SCAN SUSPENSION, poluautonomna vožnja DS DRIVE ASSIST razine 2 i rotirajuća prednja svjetla DS ACTIVE LED VISION, DS 9 Opéra Première obogaćen je ostalim standardnim tehnologije, uključujući DS NIGHT VISION noćni vid, Extended Safety Pack, DS PARK PILOT, električni krovni otvor s motoriziranim zatamnjivanjem, FOCAL Electra® Hi-Fi sustav, DS Lounge Seating Pack i alarm s mrtvim zaključavanjem vrata i električnom sigurnošću za djecu.

DS E-Tense Performance

Dizajniran kao laboratorij vrlo visokih performansi, DS E-Tense Performance zamislio je DS Performance nakon osvajanja dva naslova vozača i dva momčadska naslova u prvenstvu Formule E.

Tijekom svoje prve testne kampanje, DS E-Tense Performance već je prešao više od 3000 kilometara i potvrdio ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,0 s. Nakon sudjelovanja na 6. izdanju Chantilly Arts & Elégance Richard Mille, DS E-Tense Performance dobio je nagradu za inovaciju, odajući priznanje njegovim tehnološkim i stilskim odabirima.

Pogfonski sklop se sastoji od dva električna stroja za kombiniranu snagu od 600 kW (250 kW sprijeda i 350 kW straga) što odgovara 815 KS i okretnom momentu od 8000 Nm na kotačima.

Baterija je jedan od temeljnih elemenata laboratorija DS E-Tense Performance vrlo visokih performansi. Kompaktan, smješten je u kompozitnu ovojnicu od ugljika i aluminija koju je dizajnirao DS Performance i postavljen je u stražnjem središnjem položaju. Skriva inovativnu kemiju i impresivan sustav hlađenja ćelija koji odstupa od trenutnih tehnologija. Ova baterija omogućuje faze ubrzanja i regeneracije do 600 kW i omogućuje istraživanje novih puteva za buduće generacije proizvodnih vozila.

Prednja strana otkriva novu izražajnu površinu umjesto rešetke. Ovaj tretman prati logotip DS Automobiles u trodimenzionalnom učinku – poput izloga – sa specifičnom sekvencom dobrodošlice. S obje strane, nova svjetla za dnevnu vožnju kombiniraju tehnologiju i stil s finoćom bez presedana kako bi dala opseg svjetlosnom potpisu. Set se sastoji od 800 LED dioda. Dvije kamere smještene na mjestu projektora upotpunjuju vizualni identitet DS E-Tense Performance, a istovremeno omogućuju prikupljanje korisnih podataka u ovom mobilnom laboratoriju.

Kako bi pratila aerodinamičnu liniju, obloga ima interferencijsku boju s efektom bube. Ovisno o vanjskim uvjetima i kutu gledanja, percepcija boje se mijenja i nudi upečatljiv kontrastni učinak sa sjajnim crnim površinama koje se protežu do poklopca motora. 20-colni naplatci imaju aerodinamični profil zahvaljujući novim umetcima.

Interijer je usmjeren na učinkovitost. Školjkasta sjedala i upravljač Formule E pružaju atmosferu visokih performansi. Udobnost i pažnja posvećena detaljima također su uzeti u obzir s umetkom specifične crne kožne presvlake.

DS E-Tense FE21 bolid Formule E 2. generacije

Kao prvi premium proizvođač koji je ušao u Formulu E 2015., DS Automobiles podržava razvoj ove 100 posto električne natjecateljske kategorije.

Jedini proizvođač koji je pobijedio na nekoj od utrka u svakoj sezoni Formule E od otvaranja prvenstva, DS Automobiles ostavio je trag na četiri sezone jednosjeda 'GEN2'. Sa snagom povećanom na 250 kW (340 KS) i baterijom od 52 kWh, DS Techeetah je osvojio dva naslova timskog i dva naslova vozača (Jean-Éric Vergne 2019. i António Félix da Costa 2020.). Tijekom ove četiri sezone, tim sa sjedištem u pariškoj regiji potpisao je rekord pobjeda (10), rekord pole positiona (15) i rekord postolja (28) u 55 utrka, penjajući se svake godine na postolje u ekipnom plasmanu.

Osim upoznavanja s novitetima DS Automobilesa na Pariškom salonu automobila obavili smo i ekskluzivni razgovor s dvostrukim svjetskim prvakom Formule E i bivšim vozačem Formule 1 Jean-Éric Vergneom. Ovom intervjuu ćemo posvetiti zaseban članak.