vremeplov

Citroën slavi 20 godina C3 Pluriela: Simbol slobodnog vremena i radosti života

19.06.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Lansiran u svibnju 2003., samo godinu dana nakon C3, ovaj mali hatchback s troja vrata proizveden je u 115.097 primjeraka u tvornici u Villaverdeu, u Španjolskoj, između 2003. i 2010. godine

Citroën C3 Pluriel jedinstveni je automobil koji je dolazio u više različitih verzija i u sebi je uključivao mnoge mehaničke komponente C3, bez kompromisa u udobnosti ili sigurnosti. Vozilo je ojačano posebnim dijelovima kako bi njegovi putnici bili sigurni kao što bi bili u zatvorenom automobilu. Također je sadržavao niz pomagala za vožnju, poput ABS-a i kočenja u nuždi.

Iznutra je imao svu udobnost salona, s četiri sjedala i sofisticiranom zvučnom i toplinskom izolacijom, a sve u vrlo originalnom vozilu. Sa svojim širokim vjetrobranskim staklom i prozorima izdašnih proporcija, C3 Pluriel nudio je panoramski pogled u svim svojim inačicama. A otvoreni nasloni za glavu omogućili su odličnu vidljivost, dok su u isto vrijeme pridonijeli originalnom dizajnu automobila.

Citroën C3 Pluriel Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Ovim novim vozilom Citroën je pokazao svoju sklonost inovacijama. C3 Pluriel proglašen je kabrioletom godine 2003., godine kada je lansiran. Ova je nagrada još više učinila da se C3 Pluriel izdvoji od konkurencije: kabriolet godine također je bila limuzina.

Od koncepta do proizvoda

C3 Pluriel inspiriran je Pluriel konceptom koji je predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu 1999. godine. Ovim novim vozilom Citroën je nastojao napraviti prijelaz s koncepta na proizvodno vozilo. Sve to bez gubitka izvornog karaktera koncepta, uz što manje ustupaka potrebama masovne proizvodnje.

Kako bi se napravio prijelaz s koncepta na proizvod, oko 150 ljudi je radilo zajedno na razvoju tehničkih rješenja koja upakiraju što više opcija u jedno vozilo.

Hrabro modularno vozilo

S modelom C3 Pluriel, Citroën je napravio još jedan korak naprijed, pomičući granice modularnosti automobila. Vozilo je dostupno u neviđenom rasponu konfiguracija, s ukupno pet verzija. U svojoj izvornoj konfiguraciji bila je to limuzina tečnih linija i izdašnih volumena. Otvaranjem krova moglo bi se pretvoriti u panoramski salon, stvarajući osjećaj otvorenog prostora.

Zahvaljujući mekanom krovu, brzo se transformirao u kabriolet. Ova konfiguracija istaknula je lukove i pokazala pravu osobnost C3 Pluriela, stvarajući osjećaj slobode. Uklanjanjem lukova, C3 Pluriel bi također mogao poprimiti oblik spidera, neočekivana konfiguracija koja je naglašavala čiste linije ovog modela.

Konačno, uklanjanjem lukova i preklapanjem stražnjih sjedala, C3 Pluriel mogao bi se pretvoriti u spider pick-up sa samo dva sjedala i otvorenim prtljažnikom. Ovaj široki izbor opcija dao je automobilu jedinstvenu osobnost koja se prilagođavala svakom vašem hiru. Bio je to automobil za cjelodnevnu avanturu.

  • +3
Citroën C3 Pluriel Izvor: Promo fotografije / Autor: Archives Terre Blanche / Photononstop

Originalan auto originalnih ideja

Ovo svestrano vozilo bilo je u središtu pažnje nekoliko Citroënovih kampanja visokog profila. Prvo, događaj održan u lipnju 2003. na kojem se o C3 Plurielu pričalo o cijelom gradu. Citroën je organizirao petodnevni festival kratkog filma na Parvis de la Défense: 'Courts Singuliers, Courts Pluriels'. Ovaj događaj imao je oblik drive-in kina u kojem je 20 različitih verzija C3 Pluriela bilo prikazano na prednjem dijelu dvorane: posjetitelji su mogli ući unutra, sjesti i pogledati kratki film.

Citroën C3 Pluriel Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Još jedna upečatljiva ideja iz Citroëna: vjenčajte se u C3 Plurielu. Od ožujka do listopada 2004. Citroën je budućim mladencima dao priliku da besplatno posude C3 Pluriel za vikend njihova vjenčanja. Ovaj koncept je obnavljan nekoliko godina i uključivao je nove modele kao što su C4 i C5.

Konačno, C3 Pluriel je odao počast svojim precima. Godine 2008., kako bi obilježio 60. godišnjicu modela 2CV, Citroën je izdao ograničeno izdanje modela C3 Pluriel – Charleston – kao posvetu modelu 2CV Charleston, koji je lansiran 1980. godine.