SVJETSKA PREMIJERA

Aston Martin predstavio DB12: Impresivan prvi Super Tourer na svijetu

29.05.2023 u 16:00

Bionic
Reading

Njegovo pomno izbrušeno podvozje savršeno je usklađeno s vodećim u klasi V8 Twin-Turbo pogonskim sklopom snage 680 KS i najvećim okretnim momentom od 800 Nm, za maksimalnu brzinu od 323 km/h i ubrzanje do stotke nešto više od 3,5 s

Aston Martin je prošli tjedan svijetu predstavio novi DB12. Donoseći kvantni pomak u sportskom karakteru i dinamičkim sposobnostima, ova nova generacija legendarne DB krvne loze definira vlastitu novu kategoriju. Kombinirajući blistavo iskustvo vožnje s iznimnom profinjenošću, najsuvremenijom tehnologijom i luksuzom koji uživa u uživanju, DB12 zahtijeva novu definiciju.

Veliko nije dovoljno; ovo je prvi Super Tourer na svijetu. Temeljne vrijednosti DB12 visokih performansi i ultraluksuza predvode sljedeću generaciju sportskih automobila Aston Martina.

Aston Martin DB12 Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Vanjski izgled

Odvažan vanjski dizajn DB12 savršen je izraz snage i moći. Predstavljen besprijekornim stilom po kojem je Aston Martin poznat, integrirajući 75 godina DB baštine i segmenta koji definira proporcije dostojne prvog super tourera na svijetu, odiše samopouzdanjem i privlači pažnju impresivno atletskom tjelesnom tjelesnošću, odmjerenom agresivnošću i elegancijom bez premca.

Predstavljen s mišićavijim stasom kako bi označio snagu koja leži ispod – povećanje traga za 6 mm sprijeda i 22 m straga, potpuno novi prednji dio ima veći, preoblikovani otvor hladnjaka i preoblikovane splitere. Uokviren novim svjetlosnim LED prednjim svjetlima s karakterističnim potpisom novih dnevnih svjetala (DRL) i zamršenim površinskim detaljima, široki stav DB12 nadopunjen je standardnim kovanim aluminijskim kotačima od 21 cola.

Na 'nosu' ponosno stoji najnovija evolucija legendarne oznake s krilima Aston Martina. Simbolizirajući početak uzbudljive nove ere, DB12 je prvi sportski automobil na koji su primijenjena nova krila. Novi manji bočni retrovizori bez okvira nadopunjuju novi dizajn, a istovremeno poboljšavaju aerodinamički profil automobila i za pomoć pri ulasku, predstavljaju ručke na vratima koje putnike pozdravljaju u novoj, ultraluksuznoj kabini.

Novi DB12 predstavlja primjer marke hrabrim korakom naprijed. Taj veliki napredak odražava se u stilu DB12, koji ima potpuno novi tretman prednjeg kraja, širi stav i mišićavije površine za veću prisutnost.

Interijer

Obogaćen potpuno novim, ultraluksuznim interijerom, DB12 oduševljava putnike modernom raskoši, osnažuje sljedećom generacijom prilagođenog infotainment sustava Aston Martina i sjajnim paketom povezane tehnologije te zabavlja spektakularnim surround zvučnim sustavom novog audio partnera, Bowers & Wilkins.

Kombinirajući čisti, suvremeni dizajn s klasičnom izradom i najfinijim materijalima, unutrašnjost DB12 pruža stilsko i raskošno utočište za vozača i putnike. Karakter dizajna usredotočen je na kokpit usmjeren na vozača, neprimjetno integrirajući najnovije tehnologije s luksuznom izradom i materijalima.

Putnici sjede ispod linije ramena s visokom središnjom konzolom, što omogućuje potpuni angažman s ultra-luksuznim kokpitom i njegovom kombinacijom suvremenih zaslona i interaktivnih analognih prekidača. Kontrole usmjerene na vozača ergonomski su postavljene duž središnje crte kabine, osiguravajući maksimalnu povezanost vozača, a odvažne, vodoravne linije omekšane su elegantnim nakitom kabine i prepoznatljivim detaljima ukrasa.

Izrada ostaje srž svih Aston Martina. Umotan u aromatične, ručno šivane kože Bridge of Weir, ovaj ljupki prostor utjelovljuje istinske vrijednosti Super Tourera; umirujuća udobnost za izvrsnost na cjelodnevnim putovanjima s velikom kilometražom, a opet pruža podršku i vezu potrebnu za pružanje maksimalnog užitka u vožnji. Izvrsni detalji i jedinstveni karakter utjelovljeni u novim poplunima predstavljenim s DB12. Novi uzorak prošivanja primjenjuje se na unutarnja okruženja od pune kože ili alcantare najviše kvalitete.

Glavna znamenitost DB12 je uvođenje sljedeće generacije infotainmenta Aston Martina. U potpunosti izrađen po narudžbi, dizajniran i razvijen od strane Aston Martina, to je prvi interni sustav marke.

Novi sustav, koji podržava bežični Apple CarPlay™ i Android Auto™*, potpuno je integrirani sustav s više zaslona i prikazuje se pomoću 10,25 inčnih Pure Black zaslona visoke razlučivosti 1970x720 s ultra-responzivnim (vrijeme reakcije 30 ms) kapacitivnim upravljanjem na dodir.

Razumijevajući potrebu za ravnotežom između naredbi na zaslonu osjetljivom na dodir i pozitivne taktilnosti fizičkih prekidača, DB12 zadržava tipke za ključne mehaničke operacije odabira stupnjeva prijenosa, odabira pogona, grijanja i ventilacije nudeći savršenu mješavinu digitalnih i analognih kontrola. Tu su i preklopni prekidači za podvozje, ESP i ispuh, Lane Assist i Park Distance Control, osiguravajući da su najčešće korištene kontrole uvijek pri ruci.

Potpuno novi navigacijski sustav za DB12 ima mrežno povezivanje za pametnije, brže i informativnije iskustvo. Online veza omogućuje vozaču da jednostavno potraži svoj omiljeni restoran, pročita recenzije i odabere ga kao odredište. Ili, ako vam je zgodnije, odaberite odredište u aplikaciji Aston Martin i jednostavno ga pošaljite na njihov DB12 spreman za putovanje.

Novo 3D mapiranje s prigušenim nijansama daje intuitivne, jasne upute s navođenjem u traku i prikazima prometa u stvarnom vremenu. Povezano dinamičko usmjeravanje ne osigurava nepotrebna kašnjenja. Satelitski prikaz dostupan je za one koji vole vidjeti detalje, koji se dinamički preuzimaju kako bi vizualizirali okolno područje dok vozite.

Kamen temeljac novog infotainment sustava DB12 je internetska povezanost i potpuno nova prateća aplikacija Aston Martin. Dva po prvi puta za marku, vlasnici DB12 moći će komunicirati, komunicirati i baviti se svojim automobilom.

Mrežna povezivost pomoći će iskustvu vlasništva kroz povećanu jednostavnost korištenja i bezbrižnost, nudeći nadogradnje i dijagnostiku Over The Air (OTA). Sustav koji se stalno širi, Aston Martinova ponuda povezanih automobila nastavit će se razvijati kako se razvijaju proizvodi, usluge i podrška za vozila.

Ovaj potpuno novi ekosustav povezanih automobila koristi tri ključna elementa – DB12, aplikaciju Aston Martin i Aston Martinove sigurne podatkovne poslužitelje. Ova tri elementa povezuju se kroz globalno roaming 4G LTE / GSM mobilne mreže putem ugrađenog e-SIM-a u DB12, koji osigurava i financira Aston Martin.

Prilikom kupnje svog novog DB12, kupci će biti pozvani da se upišu u novu aplikaciju Aston Martin i kreiraju vlastiti jedinstveni AML ID. Dostupna na iOS-u i Androidu, aplikacija omogućuje besprijekornu interakciju, kontrolu i povratne informacije ui iz automobila putem njihovog osobnog uređaja.

Personalizirani sadržaj specifičan za njihovo vozilo predstavljen je na jasnim i intuitivnim zaslonima koji besprijekorno odgovaraju novom korisničkom sučelju/UX-u infotainment sustava. Iz aplikacije kupci mogu nadzirati, locirati i zaštititi svoje vozilo, slati navigacijske točke interesa ili biti vođeni pješice pomoću navigacije zadnje milje. Oni također mogu upravljati svojim detaljima računa i dijeliti u zajednici vlasnika Aston Martina putem integriranih medijskih izvora.

Aplikacija također nudi niz pretplatničkih paketa povezanih automobila koji su besplatni prve tri godine i osmišljeni su kako bi maksimizirali iskustvo vlasništva Aston Martina. Postoje tri ponude pretplate za povezani automobil. Oni se aktiviraju besplatno kada se aktivira kupčevo novo DB12 jamstvo. Kao dodatna pogodnost budućim vlasnicima, pretplata je vezana za vozilo prve tri godine, čak i ako se DB12 ponovno kupi putem Aston Martinovog Timeless odobrenog programa prodaje polovnih vozila.

  • +27
Aston Martin DB12 Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Tehničke karakterisitke

DB12 ide u novom smjeru, a to ga čini najpotpunijim i najdovršenijim DB modelom u povijesti Aston Martina. Blagoslovljen iznimnim performansama i upravljanjem kako bi zadovoljio i nagradio najzahtjevnije vozače, njegovo pomno izbrušeno podvozje savršeno je usklađeno s vodećim u klasi V8 Twin-Turbo pogonskim sklopom. Rezultat je energizirani Aston Martin koji blista autentičnošću, sposobnošću i strašću kako bi pružio iskustvo vožnje koje nema premca.

Novi DB12 odiše samopouzdanjem s vremenom ubrzanja od 0-100 km/h za tek nešto više od 3,5 s, najvećom brzinom od 323 km/h i najboljom snagom u klasi svog 4.0 Twin-Turbo V8 motora. Ovaj izniman ručno izrađen motor, ugođen od strane inženjera Aston Martina za isporuku vodećih u klasi 680 KS pri 6000 okr./min. i najvećeg okretnog momenta od 800 Nm između 2750-6000 okr./min. To je povećanje od 34 posto u usporedbi s odlazećim DB11.

Ova veća snagapostignuta je modificiranim profilima brijega, optimiziranim omjerima kompresije, turbopunjačima većeg promjera i pojačanim hlađenjem. Kako bi se upravljalo povećanim toplinskim zahtjevima, sustav hlađenja je potpuno redizajniran, s dodatna dva pomoćna hladnjaka dodana postojećem središnjem glavnom hladnjaku. Kako bi se osiguralo postizanje željene temperature ulaznog zraka u motor u svim uvjetima, dodatni niskotemperaturni hladnjak je postavljen u vodeni krug hladnjaka punjenja.

Upravljivost i dinamika – najoštriji DB ikada

Snaga se prenosi kroz 8-stupanjski automatski mjenjač i po prvi put na modelu Aston Martin DB, elektronički stražnji diferencijal (E-Diff). Ovaj je diferencijal povezan sa sustavom elektronske kontrole stabilnosti automobila (ESC). Za razliku od konvencionalnog diferencijala s ograničenim proklizavanjem, on može prijeći od potpuno otvorenog do 100 posto zaključanog za nekoliko milisekundi, dajući vozaču maksimalnu reakciju za preciznije i dosljednije upravljanje.

Radeći u skladu s posljednjom generacijom ESC sustava, E-Diff značajno poboljšava sposobnosti automobila u zavojima u svim uvjetima. U zavojima niske do srednje brzine, DB12 se čini briljantno okretnim i osjetljivim, oživljavajući na zahtjevnim cestama zahvaljujući ogromnom prianjanju s prednje strane i nevjerojatnoj trakciji. Istovremeno, potpuna pribranost u brzim zavojima daje DB12 izvrstan osjećaj samopouzdanja i kontrole.

Projektiran da maksimizira performanse i intenzivira emocije, DB12 je projektiran s novim gumama Michelin Pilot Sport 5 S izrađenim prema preciznim specifikacijama Aston Martina. Njihove dimenzije su 275/35 R21 103Y sprijeda i 315/30 R21 108Y straga. Ne zadovoljavajući se standardnim verzijama, gume DB12 označene su kodovima 'AML'. To znači da imaju prilagođenu smjesu i da ih je ugodio tim za dinamiku Aston Martina kako bi se osigurale najviše razine reaktivnosti za precizno upravljanje, zajedno s maksimalnim prianjanjem u mokrim i suhim uvjetima.

Michelin Pilot Sport 5s također ima umetke od poliuretanske pjene koji potiskuju buku unutar trupa gume. To smanjuje 'zujanje' guma koje se prenosi u unutrašnjost automobila za 20 posto, smanjujući razinu buke i poboljšavajući profinjenost i udobnost vozača.

DB12 standardno ima kovane aluminijske naplatke od 21 cola; širine 9,5J naprijed i 10,5J straga. Postoji izbor između tri različita dizajna – standardni s pet krakova i dodatni višekraki i Y-krakovi – u nizu boja i završnih obrada: pet krakova u sjajnoj srebrnoj boji; Multi-Spoke u Satin Platinum, Satin Black i Satin Black Diamond Turned; Y-Spoke u Satin Bronze, Satin Black i Satin Black Diamon Turned.

Aston Martin blisko je surađivao kako bi optimizirao strukturu ovih laganih kotača maksimizirajući performanse bez ugrožavanja estetike. Korištenjem vrhunske simulacije kako bi se osiguralo uklanjanje viška mase, ovi kotači su 8 kg lakši od prethodnih 20-colnih ponuda.

Novi sustav ovjesa

Potpomognut potpuno novim sustavom ovjesa koji sadrži najnovije prilagodljive amortizere, kontrola i veza dodatno su pojačani iznimno preciznim i izravnim sustavom elektroničkog servo upravljanja (EPAS) i elektroničkim stražnjim diferencijalom (E-Diff) koji poboljšava agilnost i donosi DB12 živ na najdinamičnijoj cesti.

Podržan vodećim sustavom elektroničke kontrole stabilnosti (ESC), koji koristi mjerenje inercije u šest osi za predviđanje dostupnog prianjanja. Uz multi-mode ESP, DB12 također ima pet unaprijed definiranih načina vožnje; GT, Sport i Sport+ progresivno prilagođavaju dinamičko ponašanje, sa svakim korakom dopuštajući vozaču više slobode da istraži granice prianjanja i trakcije; Mokri (Wet) način rada poboljšava stabilnost na površinama s niskim prianjanjem; Individualni način rada omogućuje vozaču da precizno prilagodi sustave vozila svojim željama, uz slobodu miješanja i usklađivanja postavki podvozja, pogonskog sklopa, ESP-a i kontrole proklizavanja.

Jednostavno rečeno, nijedna serijska proizvodnja Aston Martina nije se tako potpuno posvetila postavljanju novih dinamičkih mjerila.

Najava DB12 dolazi u trenutku kada Aston Martin slavi dvije značajne prekretnice u 2023. godini: njegove monumentalne 110. obljetnice i 75 godina slavne linije modela DB. Kada su osnivači Lionel Martin i Robert Bamford službeno osnovali partnerstvo koje je postalo Aston Martin, zapalili su automobilsku strast dugu više od stoljeća, vrhunske britanske inovacije i uspjeh u visokooktanskim utrkama.

Dolazi u trenutku kada Aston Martin uživa u jednom od najdinamičnijih razdoblja u svojoj 110-godišnjoj povijesti zahvaljujući kontinuiranom uspjehu na postolju u sezoni Formule 1® 2023. Natjecanje na vrhuncu svjetskog motorsporta ostaje ključni stup robne marke i strategije proizvoda marke.

Temeljne vrijednosti DB12 visokih performansi i ultraluksuza predvode sljedeću generaciju sportskih automobila Aston Martina. Kao takav najavljuje novu eru. Onaj koji će vidjeti sve modele Aston Martina koje karakteriziraju nevjerojatne performanse i vrhunska dinamika, besprijekorna integracija naprednih tehnologija te uzvišen stil i uzorna izrada po kojima je marka već dugo poznata.