bolje ne može!

[FOTO/VIDEO] Aston Martin predstavio DBX707, najmoćniji luksuzni SUV na svijetu

04.02.2022 u 08:25

Bionic
Reading

DBX-ov 4,0-litreni V8 motor s dvostrukim turbopunjačem s novim automatskim mjenjačem s 9-stupanjskom 'mokrom spojkom' omogućuje ogromnih 707 PS i 900 Nm, što je povećanje od 157 KS i 200 Nm u odnosu na DBX (V8)

Novi Aston Martin DBX707 je SUV kakvog nema, a sam proizvođač kaže da ovaj model 'podiže Aston Martin na vrhunac segmenta s jedinstvenom kombinacijom fantastičnih performansi, vrhunske dinamike, nepogrešivog stila i apsolutnog luksuza'. Bilo kako bilo, projektiran s obiljem karaktera i uvjerljivim sposobnostima DBX707 je vrhunski SUV u svakom pogledu.

Najbrži. Najmoćniji. Najbolje upravljanje.

DBX707 je zamišljen upravo kako bi ponio naslove u ove tri kategorije. Ne slijepo jureći za mjerilima, već da to postigne pod vlastitim uvjetima i na svoj neponovljiv način. Za Aston Martin to je značilo osigurati da se iza brojeva kriju nijanse, a sve to rezultira jedinstvenim iskustvom vožnje.

Aston Martin predstavio DBX707 Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Uzimajući za početnu točku nadaleko cijenjeni dizajn, dinamiku i karakter ugodan vozaču V8 DBX, DBX707 se briljantno nadograđuje na tim autentičnim sportskim atributima. Svaki dio automobila je unaprijeđen kako bi se poboljšale performanse, pojačao užitak u vožnji i pojačao njegovo prisustvo na cesti.

V8 motor snage 707 KS

Počevši od pogonskog sklopa, inženjerski tim Aston Martina krenuo je u realizaciju punog potencijala DBX-ovog 4,0-litrenog V8 s dvostrukim turbopunjačem. Predvođen voditeljem inženjeringa pogonskih sklopova Aston Martina, Ralphom Illenbergerom, motor DBX707 sada ima turbo punjače s kugličnim ležajem i prilagođenu kalibraciju motora za oslobađanje više snage i okretnog momenta. Također novost u vodećem SUV-u visokih performansi Aston Martina je automatski mjenjač s 9-stupanjskom 'mokrom spojkom'. Sposoban upravljati znatno povećanim opterećenjem zakretnog momenta u usporedbi s običnim automatskim pretvaračem zakretnog momenta, ovaj mjenjač visokih performansi omogućuje podizanje snage 4,0-litrenog V8 na ogromnih 707 PS i 900 Nm, što je povećanje od 157 KS i 200 Nm u odnosu na DBX (V8).

Usvajanje novog prijenosa s mokrom spojkom donosi dodatne prednosti. Najuočljivije mnogo brže promjene stupnjeva prijenosa u usporedbi s prijenosom pretvarača zakretnog momenta. Osjećaj promjene prijenosa je neposredniji i izravniji, što vozaču daje povećan osjećaj kontrole i odziva te dramatičnu promjenu karaktera u odnosu na DBX (V8). Mogućnost pokretanja je također poboljšana, što doprinosi vremenu DBX707 od 0-100 km/h od 3,3 sekunde.

Sastavni dio paketa poboljšanja performansi DBX707 je standardna oprema karbonske keramičke kočnice. Dimenzija 420 mm sprijeda i 390 mm straga, ovi CCB diskovi zahvaćaju čeljusti sa 6 klipova i rezultiraju smanjenjem neopružene težine za 40,5 kg. Revizije hidrauličke veličine kočionog sustava i podešavanja pojačala poboljšavaju osjećaj papučice i odziv kočenja za veću preciznost i samopouzdanje vozača. Poboljšano hlađenje kočnica postignuto je uzimanjem zraka iz glavnog ulaza za hlađenje i donjeg poda, s kočnim pločicama visokih performansi koje pružaju izvrsnu konzistenciju trenja u širokom temperaturnom rasponu.

Kotači i gume su standardno od 22 cola (u izboru Sport i Ribbon dizajna), s opcijskim aluminijskim naplatkom od 23 cola koji se nudi u crnoj ili satensko crnoj boji s dijamantnim detaljima. Usvajanje kotača od 23 cola također donosi dinamičke prednosti, jer guma većeg promjera nudi poboljšani odziv upravljanja, bolju primarnu kontrolu karoserije i poboljšano vrijeme kruga.

  • +16
Aston Martin DBX707 Izvor: Promo fotografije / Autor: Philipp Rupprecht

e-diff stražnji diferencijal

DBX707 također ima novu verziju elektroničkog stražnjeg diferencijala s ograničenim proklizavanjem (e-diff). Ojačan da podnese puni okretni moment od 900 Nm, ima revidirani (kraći) omjer pogona od 3,27 u usporedbi s 3,07 za DBX V8. To pomaže DBX707 sprinterskoj sposobnosti kroz niže stupnjeve prijenosa i poboljšava odziv u stupnju prijenosa, dok zadržava učinkovitost i profinjenost krstarenja koje nudi 9-brzinski mjenjač.

Raspodjela zakretnog momenta sprijeda na stražnju ostaje potpuno automatska, s mogućnošću slanja do 100 posto zakretnog momenta na stražnju osovinu na zahtjev. Pažljiva kalibracija e-diffa osigurava da DBX707 ima agilnost u zavojima, sportski osjećaj i dinamičan karakter pravog sportskog automobila. Onaj koji integrira tehnologiju šasije i pogonskog sklopa kako bi se pronašao najslađi balans upravljanja i nastojao održati optimalnu kombinaciju vučne sile i agilnosti u svakom trenutku.

Ključ za iznimnu upravljivost DBX707 je njegov sustav zračnog ovjesa. Zadržavajući osnovnu arhitekturu i trostruke zračne komore DBX V8 - koji se već smatra najboljim SUV-om na tržištu - DBX707 ima namjensku podešenu šasiju optimiziranu za njegove beskompromisne zahtjeve i ciljeve.

Počevši od ovjesa, DBX707 ima nove ventile amortizera i rekalibraciju dinamičkog mijenjanja volumena opruge radi poboljšanja kontrole karoserije i odziva upravljanja. Elektronički sustav servo upravljača također je prilagođen kako bi poboljšao osjećaj upravljanja, s većim naporom koji se povećava izvan središta kako bi pomogao vozaču da izgradi jasniju sliku povećanja opterećenja u zavojima i dostupnog prianjanja.

U kombinaciji s strožijim upravljanjem nagibom (okomito kretanje preko neravnina i vrhova ili u kompresijama), nagibom (kada automobil zaroni pod kočenjem ili 'čučne' pod ubrzanjem) i naginjanjem karoserije, DBX707 daje vozaču lakšu mogućnost prilagođavanja zakretanja automobila prirodnim putem ulaze pedale ili upravljača. Daljnje detaljne promjene napravljene su u eARC (Electronic Active Roll Control) sustavu, s revidiranim parametrima koji pojačavaju osjećaj agilnosti i poboljšavaju dinamičku ravnotežu automobila.

Modovi vožnje

Kako bi se naglasile vjerodajnice DBX707 usmjerene na vozača, također su napravljene neke promjene i poboljšanja u načinima dinamičkog pogona. 'Race Start' je dostupan u GT Sport i Sport+ načinima kako bi se maksimalno povećalo off-line ubrzanje i uistinu prikazane poboljšane performanse. Revidirana aktivna logika u prijenosnoj kutiji sustava s pogonom na sve kotače postiže veću harmoniju i preciznu kontrolu između pogonskog sklopa i ESP sustava, za prirodnije iskustvo vožnje poput sportskog automobila.

U duhu stavljanja upravljačkog programa u kontrolu, DBX707 uvodi revidiranu donju konzolu koja sadrži nove prekidače za odabir načina vožnje. Sada, umjesto da mora ulaziti u podizbornik unutar infotainment sustava, vozač ima neposrednu kontrolu prsta nad ključnim dinamičkim modovima i postavkama. To uključuje namjenske tipke za način rada ovjesa, ESP, način ručnog odabira mjenjača - koji sada drži ručni kao sportski automobil, umjesto da se vraća na automatski - i aktivni prekidač ispuha, koji otvara ventile novog sportskog ispušnog sustava s četiri ispušne cijevi bez potrebe za biti u načinu Sport vožnje.

U skladu sa svojim opsežnim inženjerskim nadogradnjama, eksterijer i unutrašnjost DBX707 jednako su temeljito preinačeni u dizajnu. Rezultat je spektakularan - otvoreno sportski, ali sa stilom i pozornošću na detalje zbog kojih se Aston Martin s pravom slavi.

Novi dizajn

Nova obrada prednjeg dijela pokazuje da DBX sada ima veću prednju rešetku i potpuno novi dizajn dnevnih svjetala zajedno s novim usisnicima zraka i rashladnim kanalima kočnica, plus novi profil prednjeg razdjelnika. Satensko kromirana rešetka - povećana kako bi se značajno povećao protok zraka za hlađenje i na V8 ultra visokih performansi i na novi 9-brzinski mjenjač - ima dvostruke otvore na poklopcu motora, šest vodoravnih šipki sada podijeljenih kako bi stvorile više vizualnog interesa i učinile ovaj model vrhunskog ranga odmah prepoznatljivim.

Tamni satenski kromirani okviri prozora i novi otvori poklopca motora savršeno se usklađuju s prednjom rešetkom i sjajno crnim razdjelnikom, nastavljajući se duž bokova sa sjajno crnim bočnim pragovima, koji sada imaju dublji i jače oblikovani profil kako bi DBX707 dao niži stav. DBX707 sada također ima vrata s mekim zatvaranjem, čime se dodatno povećava luksuz SUV-a.

Tretman stražnjeg kraja jednako je dramatičan. Poboljšavajući estetski oblik i aerodinamičku funkciju, novi spojler je dodan na krovno krilo kako bi se smanjio podizanje i povećala stabilnost pri velikim brzinama, sa značajno povećanim dvostrukim stražnjim difuzorom koji se uzdiže kako bi zadovoljio novi četverostruki ispušni sustav velikog promjera. Završen u satensko crnoj boji kako bi se upotpunio sjajno-crni tretman difuzora, ovaj novi ispuh je podešen da isporučuje jedinstven zvučni potpis. Završetak mijenjanja stražnjeg kraja, novi stražnji branik zajedno s integriranim otvorima na četvrtini panela naglašava mišićavu građu DBX707.

Unutrašnjost kabine

Sportska tema se nastavlja u unutrašnjosti sa standardnim sportskim sjedalima (udobna sjedala su dostupna kao besplatna opcija). Sve opcije sjedala standardno dolaze s električnim podešavanjem u 16 smjerova plus grijanje sprijeda i straga. Postoje tri izbora unutarnjeg okruženja - standardni Accelerate, koji ima mješavinu kože i Alcantara®, kao i opcijski Inspire – Comfort i Inspire Sport, koji ima punu polu-anilinsku kožu zajedno s izvezenim krilima Aston Martina na naslon za glavu, kontrastna pruga niz središte sjedala i uzorak perforacije na naslonu sjedala i osnovnom jastuku.

Kao i na vanjštini, unutrašnjost DBX707 standardno ima tamnu kromiranu završnu obradu razvodnog uređaja. Svijetli krom i karbonska vlakna mogu se navesti kao opcija. Piano crni furnir je standardan s završnim obradama od karbonskih vlakana ili brončanih metalnih mrežastih furnira dostupnih kao opcija.

Za kupce koji žele dodatno poboljšati ekskluzivnu prirodu DBX707 i stvoriti nešto uistinu jedinstveno, Q by Aston Martin, usluga prilagođena markama pruža vrhunsku personalizaciju. Nudeći opsežnu paletu opcija, od jedinstvene grafike do zatamnjenih karbona i materijala po mjeri za unutrašnjost i eksterijer, svaki automobil 'Q by Aston Martin – Comission' može pomaknuti granice želja i potpuno je prilagođen kupcu.

Proizvodnja DBX707 trebala bi započeti u prvom tromjesečju 2022., a prve isporuke kreću početkom drugog tromjesečja ove godine.