VLASTI SMIRUJU PANIKU

Opasna bolest zika stigla i u Austriju!

28.01.2016 u 16:09

Bionic
Reading

Nakon što je virus zike dijagnosticiran u Danskoj, gdje je zabilježen jedan slučaj, te u Velikoj Britaniji gdje su registrirana tri, patogen je danas otkriven i susjednoj Austriji.

Prema ORF-u, koji se poziva na Institut za tropsku medicinu u Beču, virusom se na putovanju u Brazilu zarazila austrijska turistkinja.

Virus je uglavnom bezazlen za većinu ljudi osim za trudnice za koje je opasan jer je povezan sa zastojem u razvoju ploda koji može završiti mikrocefalijom, odnosno rođenjem djece s malenom glavom i mozgom. U Brazilu je samo od listopada do danas registrirano više od 4.000 slučajeva mikrocefalije dok se prije epidemije bilježilo 200-tinjak godišnje.

Virus zike izazvao je veliku paniku u Južnoj i Sjevernoj Americi jer je Svjetska zdravstvena organizacija najavila da bi se pandemija mogla proširiti po obama kontinentima osim u njihove najsjevernije i najjužnije dijelove u kojima nema komaraca iz vrste Aedes koji su prijenosnici bolesti.

Stručnjak za tropsku medicinu Herwig Kollaritsch izjavio je da je otkriveni slučaj zaraze beznačajan događaj ako bolesnica nije trudna. Umirujući javnost usporedio ga je sa značajem događaja u kojem se u Kini prevrnula vreća riže.

Prof. Pamela Rendi-Wagner potvrdila je da zaražena Austrijanka nije trudna. Objasnila je da je imala tek 'blage simptome infekcije nakon povratka iz Brazila' te da su testovi potvrdili da je riječ o ziki.

Kollaritsch smatra da bi se u Austriji u narednim tjednima češće mogla dijagnosticirati zika budući da će se s putovanja iz ugroženih područja učestalo vraćati turisti.

'Četiri petine oboljelih to neće niti opaziti, a ako nisu trudni za njih je to zapravo i svejedno', rekao je Kollaritsch dodavši da Austrijanci ne trebaju strahovati od epidemije jer u toj zemlji nema komaraca koji bi je mogli prenositi.

Cjepivo protiv zike za sada nije razvijeno. Neugodna je činjenica da u Hrvatskoj postoje komarci iz skupine Aedes koji također prenose i neke druge tropske bolesti poput čikungunje i denge. No za sada nema znanstvenih potvrda bi se virus uskoro mogao proširiti u naše krajeve