IZLETI, BIZNIS, ZNANOST...

Novi portal otkiva sve o prirodi u RH!

21.05.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je u Zagrebu predstavilo vrlo važan projekt – Bioportal na kojem će svi zainteresirani, od građana, preko znanstvenika do poduzetnika, na jednom mjestu moći brzo i lako saznati vrlo korisne informacije o bioraznolikosti Hrvatske – o vrstama životinja i biljaka koje u nekom kraju žive, o njihovim staništima, o kategorijama zaštite određenog područja i sl.

Znanstvenicima će portal olakšati istraživanja, poduzetnicima planiranje i izvedbu projekata, a građanima organiziranje zanimljivih izleta u prirodu ili upoznavanje s bogatstvima i zanimljivostima područja u kojem im se nalazi kuća ili vikendica. Sve informacije prvi će put biti dostupne besplatno.

'Prvi put na jednom mjestu imamo sveobuhvatne podatke vezane za bioraznolikost i zaštitu prirode u Hrvatskoj', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju Bioportala.

'Najveću korist imat će svi koji planiraju neki zahvat jer će izrađivači studija u stvarnom vremenu doći do potrebnih podataka u preciznom mjerilu. Podaci će od sada biti besplatni pa bi se i troškovi studija trebali smanjiti. Korist će biti i za znanstvenu i stručnu zajednicu koja će imati dostupnost svih podataka u stvarnom vremenu. Bioportal izuzetno je zanimljiv i za najširu javnost. Bilo da planirate neki zahvat, planirate boravak u prirodi ili samo da zadovoljite znatiželju, u svakom trenutku na interaktivnim kartama biti će dostupni podaci o prirodnim bogatstvima u svakom dijelu Hrvatske', objasnio je Zmajlović.

Besplatno i brzo do podataka

Bioportal jedinstvena je baza podataka o bioraznolikosti i zaštiti prirode u Hrvatskoj. Javno je dostupan i besplatan. Na izradi portala radio je Državni zavod za zaštitu prirode, a financiralo ga je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz 'Projekt integracije u EU Natura 2000' s oko 900.000 kuna.

Na njemu se, među ostalim, mogu pregledavati i pretraživati podaci o svim zaštićenim područjima, područjima pod ekološkom mrežom Natura 2000, o biljnim i životinjskim vrstama i staništima i područjima njihove rasprostranjenosti.

Primjerice, na naslovnici stranice možete kliknuti na Preglednik. Otvorit će vam se karta Hrvatske sa zonama obojenim u različite boje. Kliknite potom s lijeve strane na Zaštićena područja poligon pa desno gore na Identifikaciju objekata (slovo i u krugu). Potom napravite dvoklik na neku zonu koja vas zanima, primjerice Velebit. Otvorit će vam se okvir sa svim ključnim informacijama o Velebitu. Tako ćete saznati da je to park prirode, reljefno i vegetacijski najvažnija planina Hrvatske duga 145 km koju je UNESCO proglasio rezervatom biosfere 1978. godine itd. Svaku rubriku možete klikom i pomicanjem udesno proširiti kako biste vidjeli cijeli tekst koji vas zanima. Na sličan način možete odabrati Kopnena staništa (lijevo), pa napraviti dvoklik na neki dio Gorskog kotara i saznati da je to područje Dinarskih bukovo-jelovih šuma.

Hrvatska je prirodom među najbogatijim zemljama Europe

Hrvatska je po prirodi i biološkoj raznolikosti među najbogatijim državama u Europi. Imamo 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, a gotovo 30 posto teritorija RH je u europskoj ekološkoj mreži Natura 2000. Odlikujemo se i velikim bogatstvom divljih vrsta kojih je u Hrvatskoj zabilježeno oko 40.000.

Cilj je Bioportala svima koji planiraju neki zahvat, znanstvenoj i stručnoj zajednici te najširoj javnosti omogućiti pristup, pregled i analizu ažurnih i verificiranih podatka o bioraznolikosti i zaštiti prirode u RH.

Za planiranje poduzetničkih projekata

Što se tiče privatnog sektora, bitno je istaknuti da će zahvaljujući Bioportalu izrađivači studija u stvarnom vremenu doći do potrebnih podataka u preciznom mjerilu koje će moći skinuti sami, bez naplate. Do sada su po zahtjevu podloge potrebne za izradu studija utjecaja na okoliš pripremali djelatnici Državnog zavoda za zaštitu prirode, što je znalo potrajati, a dokumenti su se naplaćivali.

Od sada će podaci biti dostupni odmah i bez naknada, što bi, osim uštede na vremenu, trebalo rezultirati i smanjenjem cijene studija, a najvažnije je to da je preliminarna informacija o tome postoji li neka zaštićena vrsta na području na kojem se planira zahvat dostupna odmah.
Znanstvena i stručna javnost na njemu će moći pronaći sve potrebne podatke koji će im koristiti u radu, posebice za provedbu istraživanja i stručne radove.

Za planiranje izleta, učenje...

Portal će, svakako, biti zanimljiv i koristan i za najširu javnost koja u svakom trenutku na interaktivnim kartama ima dostupne podatke o prirodnim bogatstvima u svakom dijelu Hrvatske.

Na primjer, bilo tko od građana na interaktivnoj karti može pogledati područje na kojemu se nalazi njegova kuća, omiljeni park, šetalište ili mjesto koje planira posjetiti i pogledati kojim prirodnim bogatstvima su ta područja okružena. Mogu isplanirati koristan i poučan vikend u prirodi - primjerice šetnju ili bicikliranje na području na kojemu rastu orhideje, šarene perunike ili runolist, ili je stanište jelena, čaplji i slično. Dovoljno je na interaktivnoj karti odabrati područje koje se želi pregledati i dobiti sve informacije o prirodnom bogatstvu na njemu.