DOGOVOR S KLIČKOM

Gradonačelnik Londona se dosjetio: Ne znate što ćete s ekološki neprihvatljivim vozilima? Dajte ih Ukrajini!

24.12.2023 u 06:55

Bionic
Reading

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan obećao je svoju potporu slanju terenskih i drugih vozila u Ukrajinu koja bi inače bila rashodovana prema tzv. Ulezovim standardima emisije štetnih plinova.

U očitom zaokretu, Khan je zatražio od ministra prometa Marka Harpera da omogući građanima Londona i drugima diljem zemlje da doniraju odgovarajuća vozila Ukrajini kroz projekt Zone ultra niske emisije (ULEZ).

Prema ULEZ-u, koji je stupio na snagu u kolovozu, građani Londona s vozilima koja nisu u skladu s emisijskim standardima mogu potraživati do 2000 funti nakon rashodovanja takvih vozila.

Ministru Harperu pisao je i bivši ministar obrane Ben Wallace koji je pozvao da se vozačima da novac za uklanjanje vozila koja zagađaju okoliš, a istodobno pruži i vitalna potpora građanima Ukrajine. ''Razumijemo da postoji poseban zahtjev za vozila 4x4, kao i vozila za hitne službe'', stoji u pismu.

Khan i Wallace kazali su ranije da su do ideje o doniranju došli nakon razgovora s kijevskim gradonačelnikom.

Kijevski gradonačelnik  Vitalij Kličko pisao je ranije svom londonskom kolegi kako bi predložio ideju o doniranju vozila, izvijestio je ranije Telegraph.