ODGOVORNOST ZA EPIDEMIJU

Srpska policija istražuje protivnike cijepljenja!

12.02.2015 u 11:50

Bionic
Reading

U Srbiji je državno odvjetništvo nedavno pokrenulo istragu kampanje protiv cijepljenja djece u kojoj će sudjelovati i služba za borbu protiv visokotehnološkog kriminala

Prema pisanju Politike, antivakcinalisti su doslovno preplavili društvene mreže susjedne države. Među njihovim predvodnicima posebno se ističe grupa koja se okuplja oko stranice dr. Slađane Velkov, a strahovima od cijepljenja svojim stavovima pridonosi i pjevačica Jelena Karleuša.

Alternativni lobi živi od histerije

Ideje dr. Velkov, nekadašnje liječnice opće prakse koja se u jednom trenutku okrenula protiv službene medicine tako da danas promiče tzv. prirodno liječenje prehranom i biljkama, prenijeli su i neki naši tabloidi koji se zalažu za slične agende.

Karleuša je pak na svojoj stranici objavila sljedeću poruku: 'STOP MMR VAKCINI! Ni u jednoj normalnoj zemlji ta vakcina nije obavezna!' U istom postu pokazala je i ujedno priznala elementarno nepoznavanje tematike. Ipak to je nije spriječilo da se razbacuje nesuvislim brojkama i prijetećim upozorenjima.

No nakon što je posljednjih mjeseci u cijeloj regiji ponovno izbila epidemija ospica, zahvaljujući kojoj su neke osobe razvile teže komplikacije i završile u bolnici, malo je ublažila stavove. Izjavila je da načelno nije protiv cijepljenja, već samo protiv MMR i za slobodan izbor. Suočena s pitanjima novinara osjeća li se suodgovornom za pojavu epidemije, uzvratila je osobnim iskustvom – ustvrdila je da je prošla pakao sa svojom djecom zato što ih je pristala cijepiti, no nije bila voljna otkriti o kakvom je točno paklu riječ.

Neki susjedni mediji upozorili su da stavove poput Karleušinih konzumiraju i šire osobe koje stječu znanje iz opskurnih i neznanstvenih izvora na internetu.

'Pretjerano oslanjanje na društvene mreže vodi ka velikom broju netočnih informacija, ka zamagljenom i netočnom stavu', rekao je srpski epidemiolog, dr. Predrag Kon.

Politika ističe da su sve češće tvrdnje da iza kampanje protiv cijepljenja stoji antivakcinalistički lobi koji to radi iz vlastitih interesa. Naime poznato je da je tzv. alternativna medicina golem biznis. Samo u SAD-u njegova se vrijednost procjenjuje na oko 34 milijarde dolara godišnje. A jedna od glavnih metoda njezine promocije jest zastrašivanje navodnim užasnim posljedicama konvencionalne medicine.

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je stoga liječnike da se puno aktivnije uključe u pravilno informiranje javnosti o važnosti cijepljenja.

Odgovornost 'liječnika' i javnih osoba

Specijalni državni odvjetnik za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković objasnio je da je zahtjev za pokretanjem istrage upućen još u prosincu te da je odvjetništvo u siječnju dobilo nova saznanja o aktivnostima antivakcinalista. Naime, Karleuša i njoj slični protivnici cijepljenja na svojim društvenim stranicama barataju brojkama koje su neupitne dezinformacije. Srbija je već vodila neke postupke u sličnim situacijama, među ostalim i kada su neki na Facebook stranicama širili paniku od poplava navodeći neistinite, apsurdno preuveličane brojke žrtava.

Cijepljenje je u Srbiji obavezno, baš kao i u Hrvatskoj i BiH. Međutim u posljednje vrijeme, zbog širenja straha od cjepiva, osobito MMR-a, pada stopa procijepljenosti u regiji. Rezultat je to da nestaje tzv. zaštita krda pa je u Srbiji i u BiH, a posljednjih mjeseci i u Hrvatskoj, ponovno buknula epidemija ospica.

Zbog ovakvog obrata u susjednoj BiH nedavno je također otvoreno pitanje odgovornosti javnih osoba koje svoju popularnost koriste za promicanje antivakcinalističke propagande.