SVIJET NA HORMONIMA

Kontracepcija neobično djeluje na zadovoljstvo žena

18.11.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Hormonalne kontracepcijske pilule na različite načine utječu na zadovoljstvo žena izgledom njihovih muških partnera, pokazala je jedna nova studija. Posebno je zanimljivo to što ovo djelovanje u različitim okolnostima može biti sasvim suprotno

Naime, rezultati studije pokazali su da se u nedavno udatih žena koje su uzimale kontracepcijske pilule u vrijeme kada su upoznale supruge, nakon prestanka uzimanja pilula promijenio doživljaj partnerova lica.

U slučaju da supruzi nisu bili atraktivni prema nekim objektivnim mjerilima, nakon prestanka uzimanja pilula postali su im još manje privlačni.

Žene čiji su pak muževi udovoljavali standardima ljepote postale su još zadovoljnije njihovim izgledom.

Žene koje su supruge upoznale dok nisu uzimale pilule, zabilježile su promjene kada su je počele uzimati. No njihovo zadovoljstvo seksualnošću odnosa postalo je manje bez obzira na izgled partnera.

Rezultati pokazuju da bi hormonalna kontracepcija mogla ozbiljno utjecati na zadovoljstvo žena njihovim partnerima. Činjenica je da se bračni odnosi temelje na brojnim osobinama partnera, međutim autori studije upozoravaju da kontracepcijska sredstva mogu imati neočekivan utjecaj na ono što žene očekuju od muškaraca.

Michelle Russell, psihologinja na Florida State Universityju kaže da je zadovoljstvo u braku snažno povezano s mentalnim i tjelesnim zdravljem te brojnim fizičkim, mentalnim i društvenim ishodima koji će se prenijeti ili odraziti na djecu.

'Činjenica da je upotreba hormonalne kontracepcije povezana sa zadovoljstvom žena brakom pokazuje da pilule mogu imati dalekosežne posljedice, kako korisne tako i štetne', rekla je Russell.

U novoj studiji znanstvenici su pratili 118 novih parova kroz četiri godine s time da su žene redovno ispunjavale upitnike o korištenju kontracepcije i o razinama zadovoljstva svojim odnosom. Autori su također angažirali uvježbane promatrače da što objektivnije ocijene privlačnost muškaraca.

Ovi rezultati podudaraju se s nalazima jednog ranijeg istraživanja koje je pokazalo da hormonalna kontracepcija utječe na preferencije žena prema mirisu muškog tijela i na seksualno zadovoljstvo partnerom. Stručnjaci upozoravaju da žene ne bi trebale odustajati od kontracepcije zbog ovakvih efekata, jer neželjena trudnoća može biti puno ozbiljniji problem.