I DALJE GA VRTE

Kako će HRT reagirati na skandal s dr. Ozom?

19.08.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Slavni televizijski liječnik dr. Oz nedavno se našao na udaru kritika stručnjaka pa čak i pod istragom senatskog odbora za zaštitu potrošača zbog toga što je u svojim emisijama nerijetko reklamirao tretmane koji nisu bili utemeljeni na znanstvenim dokazima

Neki analitičari smatraju da bi brojne optužbe struke Oza mogle stajati i bogatstva i karijere, no nema sumnje da one neće pokolebati većinu njegovih poklonika, posebno ne u Hrvatskoj.

Najglasnije prosvjede stručnjaka u SAD-u izazvale su njegove čudotvorne metode i proizvodi za brzo i lako mršavljenje poput ekstrakta zelene kave, ketona maline ili pak hipnoze koje su mnogi, među kojima i John Oliver u svojemu showu 'Last Week Tonight', usporedili s eliksirima kućne radinosti iz vremena Divljeg zapada.

Tijekom nedavnog saslušanja pred odborom demokratska senatorica Claire McCaskill upozorila je medicinskog celebrityja da su njegov kredibilitet narušili prevaranti, ali i on sam svaki put kada je rekao da svatko može izbaciti mast iz organizma samo ako uzme neku od široke ponude malih pilula.

U Hrvatskoj struka spava, a gledatelji gledaju

Ako je suditi po statistikama gledanosti, hrvatsku javnost skandal nije osobito uznemirio. Na HRT-u se njegove emisije reprizno i dalje vrte, gledanost im nije osobito velika, kreće se oko dva i pol posto što znači da je prati nekih 85.000 gledatelja, no uglavnom je ostala ista i nakon nedavnih vijesti o Ozovu debaklu.

Glasnogovornik HRT-a Igor Medić kaže nam da u redakciju naše televizijske kuće nikada nisu stizala nikakva kritička ili prosvjedna pisma ni gledatelja niti stručnjaka. Naprotiv, reakcije su uvijek bile samo pozitivne.

U svojem odabiru emisija, ističe Medić, HRT se isključivo ravna mogućim restrikcijama vlasnika emisije Sonyja.

'Primjerice, obavijestili su nas da je s programa skinuta jedna epizoda koja je govorila o arsenu u soku od jabuka, međutim za emisije o hipnozi i mršavljenju ili nekim drugima koje su ovih dana na programu nemamo ograničenja', rekao nam je Medić.

Dakle, čini se da će naša nacionalna televizijska kuća, koja bi trebala biti jedan od ključnih čimbenika obrazovanja i formiranja mišljenja javnosti, neuznemireno nastaviti vrtjeti serijal koji, po mišljenjima mnogih stručnjaka, čini više štete nego koristi.

Tako će ljubitelji dr. Oza na našoj nacionalnoj televiziji već prekosutra moći saznati kako se višak kilograma može riješiti hipnozom, a već u petak sve o navodnoj 'fontani mladosti' Montela Williamsa koji je postao poznat po promoviranju vidovnjaka i alternativne medicine.