OD HRANE DO KVANTNE

Ne propustite ludo zabavan program Festivala znanosti!

09.04.2014 u 17:05

Bionic
Reading

U brojnim gradovima širom Hrvatske od ponedjeljka do kraja tjedna održava se 12. Festival znanosti s nizom zanimljivih predavanja i radionica, a glavna tema ove godine su – valovi

Na festivalu, koji se već pošteno zahuktao u 15 gradova - Dubrovniku, Krapini, Lošinju, Osijeku, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Trilju, Varaždinu, Zadru i Zagrebu - svi će moći vidjeti, čuti i naučiti nešto novo, bilo da su vrtićke ili zlatne dobi.

Naš poznati popularizator znanosti, ruđerovac Marko Košićek, jedan od voditelja emisije 'Treći element' na HTV-u kaže da posebno veseli podatak da se svake godine uključuje sve više gradova tako da u programu ne uživaju samo stanovnici velikih središta, nego i oni iz manjih sredina diljem Hrvatske.

'Osobno u programu Festivala znanosti sudjelujem od 2007. i svake se godine ponovno vraćam. Kao predavač i ja puno toga naučim jer posjetitelji uvijek imaju mnogo pitanja, neka od njih su vrlo zanimljiva i intrigantna pa me natjeraju na razmišljanje i dublje proučavanje teme', rekao je za tportal naš mladi znanstvenik.

'Ovo godine održao sam jednu radionicu u knjižnici u Gajnicama gdje je nekoliko osnovnoškolaca zajedno sa mnom otkrivalo čaroban svijet kemijskih osjetila. Bavili smo se njuhom i osjetilom okusa i istraživali kako možemo zavarati naš jezik', dodao je.

Najveći broj zbivanja u Zagrebu odvija se u Tehničkom muzeju.

Jedan od predavača u splitskom dijelu programa, poznati fizičar dr. Ivica Puljak, najavio je da će se u četvrtak na njegovom fakultetu, FESB-u, od 9:30 do 13:30 održati smotra pokusa i istraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom 'Budi i ti znanstvenik' u kojoj će sudjelovati 200-tinjak učenika. Oni će, zajedno sa svojim mentorima, predstaviti 30-ak raznih pokusa, prezentacija, demonstracija i sl.

Kako pokazuje službena stranica Festivala, program je izuzetno bogat. Primjerice, danas će posjetitelji Tehničkog muzeja u Zagrebu moći saznati obilje zanimljivih stvari o meteorologiji, klimi i prognozama, ali i o svemiru, svemirskim vozilima i prirodi svjetlosti.

Detaljan program po gradovima možete saznati na ovom linku, a mnoštvo fotografija s manifestacije u raznim gradovima na Facebook stranici festivala

Ulaz za sve događaje je besplatan!