WIKILEAKS NA ŠVICARSKOM SERVERU

Australci će pomoći SAD-u u privođenju Assangea

04.12.2010 u 15:17

Bionic
Reading

Australske će vlasti pomoći američkima da se privede osnivač WikiLeaksa Julian Assange, izvijestio je u subotu australski glavni tužitelj Robert McClelland.

Assangea, australskog državljanina, švedske vlasti traže zbog optužnice za silovanje, a Washington mu prijeti krivičnim gonjenjem zbog objavljivanja više od 250.000 povjerljivih diplomatskih informacija na internetskim stranicama WikiLeaks.

"Glavni američki tužitelj izjavio je kako postoji opravdana sumnja da je prekršen američki zakon, a australska savezna policija pokušava ustvrditi je li prekršen bilo koji australski zakon", kazao je novinarima McClelland, dodavši kako će "Australci pomoći Amerikancima" u provedbi zakona.

Također je rekao kako je moguće da se Assangeu oduzme australska putovnica. Pretpostavlja se da se 39-godišnji Assange krije negdje u Europi.

Internetska stranica WikiLeaks, koja od prošle nedjelje objavljuje tajnu prepisku američke diplomacije, u subotu je nakon kraćeg prekida dostupna na serveru u Švicarskoj, objavila je Švicarska piratska stranka koja se zauzima za potpunu slobodu kolanja informacija na internetu.

Pošto je američki internetski provider EveryDNS.net u petak zatvorio stranicu wikileaks.org, stranica za objavu povjerljivih dokumenata našla je tijekom jutra sklonište u Švicarskoj, na adresi wikileaks.ch.
Vlasnik domene "wikileaks.ch" je Švicarska piratska stranka, koja kaže da se zauzima za legalizaciju razmjene datoteka na internetu i za zaštitu privatnosti korisnika interneta.

Piratska stranka, utemeljena 2009. po uzoru na Švedsku piratsku stranku, na svojoj je stranici objavila popis s imenima 21 internetske stranice na kojima se mogu učitati datoteke WikiLeaksa. Velik broj tih stranica je u Europi, primjerice wikileaks.nl, wikileaks.de i wikileaks.fi.