RATNI ZLOČIN U ZVORNIKU

Za ubojstvo 700 ljudi tek 21 godina zatvora

22.11.2010 u 18:39

Bionic
Reading

Viši sud u Beogradu u ponedjeljak je osudio Branka Grujića na šest, a Branka Popovića na 15 godina zatvora, zbog ubojstva više od 700 i prisiljno raseljavanje više od 1600 muslimanskih civila na području zvorničke općine 1992. godine

Grujiću, ratnom predsjedniku zvorničke općine, i Popoviću, bivšem zapovjedniku Teritorijalne obrane Zvornik, optužnicom je na teret stavljeno zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 osoba.

Također ih se tereti da su smišljeno i sinkronizirano poduzimali akcije i postupke kako bi prisilno razdvojili i nezakonito uzeli za taoce 1642 muslimanska civila, koji su potom masovno ubijani, kao i da su prisilno raseljavali muslimansko stanovništvo.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je da je nezadovoljno presudom te najavilo žalbu jer smatra da visina izrečenih kazni, posebice Grujiću, ne odgovara odgovornosti optuženih u odnosu na broj žrtava, masovnost i brutalnost zločina.

Do sada je u Srbiji, uključujući i ovu prvostupanjsku presudu, za ratne zločine u Zvorniku osuđeno ukupno šest osoba na 45 godina zatvora, dok ih je optuženo još osam.