Svijet NOVI ISPIT ZA PAPANDREUA

Drugi krug lokalnih izbora u Grčkoj

Više od 9 milijuna Grka pozvano je u nedjelju na drugi krug lokalnih izbora, koji će biti vrlo tijesni u dvama najvećim gradovima Ateni i Solunu, i koji se doživljavaju gotovo kao referendum za socijalističku vladu i njezine stroge mjere štednje u borbi protiv ekonomske krize

U prvom krugu izbora socijalisti su osvojili dva guvernerska položaja u 13 grčkih regija, a još su u pet ostvarili relativnu većinu. Osim u 11 regija u kojima nije bilo pobjednika u prvom krugu, birači će danas odlučivati i o čelnicima u 221 od 325 grčkih gradova i općina.

Vrlo tijesna borba očekuje se važnim regijama Atici, u kojoj se nalazi Atena i 30 posto stanovništva Grčke, Peloponezu te u trima velikim gradovima Ateni, Solunu i Pireju, u kojima vladajućem PASOK-u opasno prijeti oporbena Nova Demokracija.

Grčki premijer George Papandreu je uoči prvog kruga izbora najavio da će raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore ako njegovi vladajući socijalisti pretrpe težak poraz na izborima i ako ne dobije mandat za provedbu oštrih mjera štednje, smanjenja proračunskog manjka i strukturalnih reforma dogovorenih s EU-om i MMF-om u svibnju ove godine.

Prvi službeni rezultati se očekuju oko 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, navodi ministarstvo unutarnjih poslova, a zbog mjera štednje neće biti izlaznih anketa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još