KOLIKO TO KOŠTA?

Obama kreće na skupu azijsku turneju

05.11.2010 u 18:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je otputovao na 10-dnevnu azijsku turneju tijekom koje će posjetiti Indiju, Indoneziju, Južnu Koreju i Japan, a kojom će dominirati sigurnosna i ekonomska pitanja s težištem na otvaranje dinamičnih azijskih tržišta za uvoz iz SAD-a

Obamino najdulje inozemno putovanje počinje samo nekoliko dana nakon premoćne pobjede oporbenih republikanaca na kongresnim izborima, s kojom su osvojili većinu u Predstavničkom domu i smanjili demokratsku većinu u Senatu.

Indija je prva etapa putovanja, koje uključuje Obamin posjet Indoneziji gdje je kao dječak živio četiri godine, sudjelovanje na sumitu skupine G-20 u Seulu, te na konferenciju Azijsko-pacifičkog gospodarskog vijeća (APEC) u Japanu, bilateralne sastanke s najmanje šest čelnika, te također govore, javne nastupe i tiskovne konferencije.

Glavna svrha posjeta je 'otvaranje tržišta za američke tvrtke, tako da možemo prodavati na nekim od najbrže rastućih tržišta u svijetu i stvoriti radna mjesta ovdje u SAD-u', rekao je Obama u četvrtak.

Azijske zemlje su 'ozbiljne kada je riječ o konkurentnosti', kazao je. 'Oni su ozbiljni u natjecanju s nama, ne samo u proizvodnji već i u uslugama. Oni se natječu s nama kada je riječ o školskoj spremi, kada su u pitanju znanstvena otkrića', dodao je Obama.

Bijela kuća je odbacila tvrdnje nekih republikanaca da će cijena Obamine azijske turneje biti 200 milijuna dolara dnevno, odnosno dvije milijarde dolara ukupno, kao 'divlje prenapuhane', no 'iz sigurnosnih razloga' nije objavila pravu cijenu putovanja.

Glasnogovornici Bijele kuće i Pentagona također su odbacili izvješće indijske novinske agencije PTI da će Obamu tijekom posjeta osiguravati 3.000 ljudi i 34 ratna broda.

Posjet Indiji Obama će u subotu započeti u Mumbaiju, gdje će održati govor o sigurnosti i borbi protiv terorizma. Mumbai je prije dvije godine bio poprište terorističkog napada u kojem je ubijeno 160 ljudi. Predsjednik Obama i prva dama Michelle odsjest će u hotelu Taj Mahal, koji je bio u središtu tog terorističkog napada.

Obama će posjetiti Gandhijev muzej, sudjelovati na summitu poslovnog vijeća SAD-Indija, posjetiti školu gdje će se obilježiti praznik Diwali, te održati razgovor sa studentima.

Nakon toga posjetit će New Delhi, gdje će održati službene razgovore s najvišim indijskim dužnosnicima. Obama će u Indiji provesti četiri dana, više nego i u jednoj drugoj stranoj zemlji.

Američka administracija smatra američko-indijske odnose 'određujućim partnerstvom u 21. stoljeću', rekao je Bill Burns, podtajnik State Departmenta za politička pitanja, na brifingu o Obaminu azijskom putovanju.


'Uspon Indije, njezino jačanje i napredak na svjetskoj sceni duboko je u strateškom interesu SAD', rekao je Burns. 'Mi smo dvije najveće svjetske demokracije. Mi smo oboje velika, raznolika, tolerantna društva. Mi smo među najvećim svjetskim gospodarstvima. Naše dvije zemlje imaju sve veći udio u globalnoj stabilnosti i prosperitetu, posebno u Aziji i na Pacifiku', dodao je.

Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije, kazao je na brifingu kako će 'ključni dio poruke biti da administracija želi osigurati mogućnosti za američki izvoz, za američka radna mjesta'.

'Vjerujemo da je Azija ključna za našu vanjskopolitičku strategiju. To su najbrže rastuća tržišta u svijetu, od temeljne važnosti za našu izvoznu inicijativu', rekao je Rhodes.

Indija je, po njegovim riječima, kamen temeljac šireg američkog pristupa Aziji, usmjerenog povećanju izvoza američkih proizvoda, te produbljivanju partnerstva u tom važnom dijelu svijeta, putem zajedničkog sudjelovanja u skupini G-20 i drugim forumima.

Očekuje se da će Obama na skupovima G-20 i APEC-a otvoriti pitanje kineske politike podcijenjenosti nacionalne valute radi poticanja izvoza, te da će u Seulu objaviti napredak u pregovorima o slobodnoj trgovini između SAD-a i Južne Koreje.