SARKZYJU BOD PREDNOSTI

Tri rafinerije u Francuskoj opet rade

25.10.2010 u 20:41

Bionic
Reading

Tri rafinerije u Francuskoj počele su raditi u ponedjeljak, a ukinuta je i blokada nekoliko spremnika goriva što je bod prednosti za vladu predsjednika Nicolasa Sarkozyja suočenog tjednima s prosvjedima i štrajkovima protiv mirovinske reforme

Zaposlenici dviju rafinerija Esso američke grupe Exxon-Mobil te rafinerije Petroplus izglasali su nastavak rada, a preostalih devet nastavlja štrajk.

Stanje je bolje i u distribuciji goriva jer je još samo devet sprmenika ostalo blokirano.

Strateški sektor proizvodnje i distribucije goriva u Francuskoj već je dva tjedna bojišnica na kojoj se sindikati suprotstavljaju mirovinskoj reformi Sarkozyja koji najnižu dobnu granicu za umirovljenje povisuje sa 60 na 62 godine.

Znak da vlada čini sve kako bi ubrzala rješenje tog bolnog pitanja jest vijest da je povjerenstvo senatora i zastupnika iz Nacionalne skupštine u ponedjeljak usuglasilo tekst zakona koji se ponešto razlikovao između donjeg i gornjeg doma.

Oba doma trebala bi novi zakon izglasati u srijedu.

Štrajkovi i prosvjedi koji su paralizirali zemlju stoje Francusku svakog dana između 200 i 400 milijuna eura, procijenila je ministrica gospodarstva u ponedjeljak, a ukupan trošak svih dana štrajka iznosi između 1,6 i 3,2 milijarde eura.