EUTANAZIJA

Eluaninim liječnicima slijedi kaznena prijava?

11.02.2009 u 20:21

Bionic
Reading

Liječnička komora u gradu Udine započela je saslušanje liječnika koji su uklonili cjevčicu koja je Eluanu Englaro održavala na životu

Pred Vijećem će se naći Eluanin anesteziolog Amato de Monte, kao i ostatak dobrovoljnog medicinskog tima koji je pomogao Eluani umrijeti nakon što je u komi provela 17 godina.

Vijeće će odlučiti hoće li se slučaj nastaviti pred sudom ili će biti zatvoren nakon saslušanja, javlja ANSA. De Monte je izjavio da nema što skrivati, te da će raspraviti o rezultatima autopsije s Vijećem. Ured državnog tužitelja iz Udina zapovjedio je autopsiju nakon što je Eluana izdahnula u ponedjeljak, pošto joj se stanje rapidno pogoršalo nakon što joj je u petak uklonjena cjevčica za hranjenje. Cjevčica je uklonjena sukladno sudskoj odluci, a očekivalo se da će biti potrebna dva tjedna prije nego što djevojka izdahne.

Njezina smrt je zaustavila pokušaj vladajuće koalicije koja je, pod pritiskom moćne talijanske Katoličke crkve, u posljednji trenutak pokušala donijeti zakon u parlamentu koji bi zabranio eutanaziju Eluane Englaro. U Italiji je pacijentima dozvoljeno odbiti liječenje i umrijeti, ali nije definirano što s pacijentima koji se nalaze u komi i ne mogu svojevoljno odlučivati o svom stanju.

'Za sada nemamo novosti od Vijeća da se radilo i zločinu', rekao je Beniamino Deidda, tužitelj iz obližnjeg Trsta za ANSA-u.

Liječnički tim žestoko je napala državna podtajnica iz Ministarstva zdravstva Eugenia Roccella jer su cjevčicu za hranjenje uklonili tri dana prije nego što je planirano, i to odjednom, umjesto da su Eluani postupno smanjivali hranu i piće.

'Ne optužujem ni ne insinuiram, nego samo kažem da liječnici nisu poštovali protokol koji je prvotno bio dogovoren', kazala je Roccella.