Svijet SVEČANOST BEZ KOSOVARA

Na Kosovu ustoličen srpski patrijarh Irinej

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej svečano je ustoličen u nedjelju u Pećkoj Patrijaršiji na zapadu Kosova pred nekoliko tisuća vjernika

To je bilo prvo ustoličenje jednog patrijarha SPC-a na Kosovu od proglašenja kosovske neovisnosti u veljači 2008. godine, a svečanost je protekla bez incidenata.

Patrijarh Irinej je tijekom obraćanja pozvao međunarodnu zajednicu i Kosovske Albance da na Kosovu, koje je nazvao južnom srpskom pokrajinom, osiguraju mir te ocijenio da se na tom području brišu tragovi srpske duhovnosti.

Prvi dio ustoličenja novog patrijarha održao se 23. siječnja u sabornoj crkvi u Beogradu, a drugi se po tradiciji odvija na Kosovu. Patrijarh Irinej (80), izabran je nakon smrti 95-godišnjeg patrijarha Pavla 15. studenoga 2009. godine. U dužnost su ga uveli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Među visokim političkim dužnosnicima i predstavnicima ostalih pravoslavnih crkava bio je nazočan i predsjednik Srbije Boris Tadić. Na svečanosti ustoličenja nije bilo nijednog dužnosnika kosovskih vlasti jer nisu bili pozvani.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još