DAN ODLUKE

U BiH najneizvjesniji izbori od rata

03.10.2010 u 09:24

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su birališta za Opće izbore na kojima predstavnike u institucijama vlasti ima pravo izabrati 3.126.529 registriranih birača, 1.934.417 u Federaciji i 1.192.182 u Republici Srpskoj

Na današnjim izborima glasovat će se za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Izborni proces nadgledat će 779 promatrača iz BiH te oko 485 promatrača iz 35 međunarodnih organizacija.

Kampanja za opće izbore trajala je je mjesec dana, a izborna šutnja, koja je počela u subotu ujutro, traje sve do 19 sati kada se i zatvaraju birališta.

Dosadašnje ankete najveći uspjeh predviđaju Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP) čiji je član i Željko Komšić za kojeg u stranci smatraju da će i iduće četiri godine dobiti mandat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Glavni protukandidati su mu Bojana Krišto iz HDZ-a BiH i Martin Raguž iz HDZ-a 1990. Oboje su uvjereni u pobjedu, a često ističu kako će, za razliku od Komšića koji je postao hrvatski član Predsjedništva zahvaljujući mahom bošnjačkim glasovima, oni biti legitimni predstavnici Hrvata u BiH.

U Republici Srpskoj gotovo sve je jasno, aktualni premijer Milorad Dodik i njegov SNSD 'nedodirljivi' su i vjerojatno će ostvariti uvjerljivu pobjedu. Otvorenu potporu dao im je i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji već nekoliko godina s Dodikom gaji dobre odnose.

Prvi privremeni rezultati izbora za Predsjedništvo BiH bit će poznati u nedjelju u 22.45, a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u 1 sat iza ponoći.