ZF TEHNOLOGIJA

Laserima stvorena vučna zraka iz 'Zvjezdanih staza'

10.09.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Australski su znanstvenici konstruirali uređaj koji laserskom zrakom pomiče cijele predmete na relativno velike udaljenosti

Tim istraživača s Australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri razvio je tehniku molekularnog transporta, nalik na onu kojom su se u znanstveno-fantastičnoj seriji 'Zvjezdane staze' teglili svemirski brodovi. Koristeći tzv. vučnu zraku - skup visokoenergetskih zraka koje mogu pomicati objekte – stručnjaci su uspjeli pomaknuti skupine čestica na udaljenost od 1,5 metara.

I dok fizičari već godinama mogu laserom prebacivati male čestice poput bakterija na udaljenosti od nekoliko milimetara, Andrei Rhode, jedan od istraživača sa Sveučilišta u Canberri, ističe da tehnika koju koristi njegov tim omogućuje pomicanje 100 puta većih objekata na udaljenosti od više metara.

U toj metodi cilindrična laserska zraka (šuplja u sredini) usmjerava se na sitne čestice stakla i zagrijava zrak oko njih. Zagrijane molekule zraka održavaju stakleni predmet u hladnijem središtu. Međutim, manje količine svjetlosti ipak stižu u tamno područje i zagrijavaju zrak s jedne strane predmeta te ga tako pokreću duž laserske zrake. Tim je pomoću dva lasera, mijenjajući intenzitet svjetla, uspio mijenjati brzinu i pravac pokretanja staklenog predmeta.

'Smatramo da bi ova tehnika mogla djelovati i na udaljenostima većima od onih na kojima smo je testirali. S česticama i laserom koji koristimo mislim da bismo mogli doseći i 10 metara', kaže dr. Rhode.

Njihovi dosadašnji rezultati bili su ograničeni laboratorijskom opremom.

Dr. Rhode ipak priznaje da se, za razliku od popularne vučne zrake iz 'Zvjezdanih staza', ta tehnika ne može koristiti u svemiru jer u njemu nema zraka. 'Međutim, na Zemlji bi mogla imati brojne primjene, poput transporta opasnih tvari ili mikroba.'