Svijet POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA

Morillonu zabranjena počast u Srebrenici

Umirovljeni francuski general Phillipe Morillon, negdašnji zapovjednik mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNPROFOR), u petak nije uspio u namjeri da posjeti Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice, gdje su pokopane žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine, jer su ga u tome spriječile žene Srebrenice

Phillipa Morillona, koji je doputovao u privatni posjet BiH kako bi odao počast žrtvama genocida i izrazio sućut članovima njihovih obitelji, pri pokušaju ulaska u krug memorijalnog centra u Potočarima zaustavile su žene okupljene u različite udruge članova obitelji ubijenih i nestalih Srebreničana.

Vičući na Morillona i optužujući ga da je i on odgovoran za počinjeni genocid, žene su zagradile ulaz u kompleks u kojemu su pokopani posmrtni ostaci tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka što su ih ubile srpske snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Morillon, koji je 1993. došao u Srebrenicu i proglasio taj grad zonom pod zaštitom Ujedinjenih naroda, bezuspješno se u petak pokušavao opravdati i nadvikujući se odgovarao kako su i njegove moći bile krajnje ograničene te da je radio najbolje što je mogao.

Potom je, vidno razočaran, napustio Potočare.

Hatidža Mehmedović iz udruge Majke Srebrenice potvrdila je da je Morillonov posjet bio najavljen, no istaknula da mu je već ranije poručeno da je ondje nepoželjan.

'Ovo je mjesto našeg hodočašća, a nije mjesto gdje trebaju dolaziti oni koji su odgovorni za genocid. Morillon je jedan od onih koji je mogao spriječiti genocid, a nije to učinio. Smatramo ga odgovornim i zbog toga smo postupile tako prema njemu', kazala je Mehmedović novinarima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još