SAD STIŠAVA PANIKU

Nova havarija nije ni slična onoj BP-jevoj

03.09.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Nova naftna havarija u Meksičkom zaljevu nije ni slična BP-jevoj koja je posljednjih mjeseci izazvala pravu ekološku katastrofu, javljaju mediji s one strane Velike bare

Nakon što se svijetom jutros pronijela vijest o novoj eksploziji platforme i naftnoj mrlji koja se širi Meksičkim zaljevom, američki stručnjaci požurili su ublažiti paniku ističući da postoje brojne velike razlike između posljednja dva slučaja.

Prije svega, kažu, nitko nije poginuo, a sirova nafta ne istječe u more kako je u početku javila Obalna straža. Osim toga, ističu, riječ je o klasičnoj stabilnoj platformi, a ne o bušotini. Vlasnik platforme je Mariner Energy iz Houstona. Još nije poznato što je izazvalo požar.

Radnici na platformi, koje je iz mora je izvukao brod Crystal Clear, ispričali su da su čuli prasak, međutim Patrick Cassidy iz Marinera smatra da je riječ o požaru, a ne o eksploziji.

Prema tumačenju američkih stručnjaka, obične naftne platforme bitno se razlikuju od platformi za bušenje kakva je BP-jev Deepwater Horizon. One se obično postavljaju nakon što je bušotina već probušena i uređena. 'Na platformi za bušenje zapravo bušite otvor. Režete. Pumpate mulj u rupu. Na njoj se odvija mnogo aktivnosti', objasnio je Andy Radford iz American Petroleum Instituta.

Za razliku od njih, naftne platforme postavljaju se iznad stabilnih bušotina iz kojih nafta istječe uz predvidiv tlak. Na većini platformi u Meksičkom zaljevu radnici uopće nisu potrebni, ističe Radford.

Deepwater Horizon je u trenutku eksplozije bušio rupu na gotovo kilometar i pol ispod morske površine, što je jako otežalo sve pokušaje da se bušotina priključi na cijevi ili zatvori. Platforme nemaju sigurnosne sustave za sanaciju bušotine ako nešto pođe krivim putem, međutim imaju ventile kojima se mogu zatvoriti razni dijelovi cijevi za transport nafte i plina.

Kompanija Mariner Energy tvrdi da je na njihovu platformu priključeno sedam aktivnih bušotina te da su sve zatvorene i prije nego što je buknuo požar. Vatra je ugašena za manje od 12 sati.

Radnici s platforme opremljeni pojasevima za spašavanje držali su se na okupu kada su spasioci stigli po njih. Kapetan Crystal Cleara kaže da su u vodi proveli oko dva sata te da su bili žedni i umorni. 'Dali smo im sokove i vodu, što god su htjeli piti', rekao je Dan Shaw. 'Bili su sretni što su s nama na palubi.'

Unatoč umirujućim riječima vijest je uzbunila stanovnike, aktiviste i političare priobalnih područja u Meksičkom zaljevu.

'Koliko se nesreća mora dogoditi i koliko ekoloških i ekonomskih katastrofa moramo podnijeti prije nego što se pokrenemo i uspostavimo nadzor nad izvorima opasnosti – bušotinama u moru?', pita Frank Pallone, demokratski čelnik iz New Jerseya.

U Meksičkom zaljevu trenutno radi oko 3400 platformi koje zajedno izvlače oko trećine američke domaće proizvodnje nafte i okosnica su naftne industrije SAD-a.