NAJVEĆI ŠAHIST U POVIJESTI ZA TPORTAL

Kasparov u 20 sekundi oprao Putina kao malo tko

15.08.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Ovog tjedna potegnuli smo do Širokog Brijega. Povod itekakav: tamo je šah zaigrao vjerojatno najveći šampion koji je ikad u ruke uzeo pijuna - bijelog ili crnog - u razdoblju od srednjovjekovnih kalifa Billaha i Al-Sullija do računalnih 'majstora' koji vuku poteze po diktatu Big Bluea i Deep Fritza

Premda znamo da je riječ o iskrenom prijatelju Hrvatske i BiH još iz ratnih dana, kada su se ove zemlje zaobilazile u širokom luku, pomalo nestvarno je djelovalo vidjeti Garija Kasparova opkoljenog klincima u maloj prostoriji šahovskog kluba u hercegovačkom gradiću.

Nije u to mogao povjerovati ni njegov dugogodišnji prijatelj Željko Bogut, domaći velemajstor i aktualni prvak BiH, koji je organizirao simultanku ruskog šampiona s mladim polaznicima širokobriješke šahovske škole.

Kasparov je danas strastveni političar i aktivist. Vrlo je kontroverzan u Rusiji, neuvijen neprijatelj režima, zbog čega ga mnogi i preziru, ali je nepokolebljiv. Jedno mu ne mogu osporiti: nije od onog soja koji završi sportsku karijeru pa prihvati ponudu velike stranke da uđe u parlament i tako prijeđe u višu kastu. Njegov je politički ring ulica, a njegovi protivnici silom prilika nisu deputati Dume ili članovi vlade, nego specijalci iz OMON-a, policajci i razni provokatori.

Zagovara neobičnu teoriju integracije Rusije u Europsku uniju. Vladimiru Putinu ne priznaje praktički nijednu zaslugu za stabilizaciju Rusije, dovoljno mu je i 20 sekundi da autoritarnog lidera rafalski iskritizira kao što se to malo tko usudi od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Što je sve rekao o tome, kao i o aktualnim požarima u njegovoj domovini, poanti pokreta Druga Rusija, iznenađujućem prijateljstvu s desetoljetnim šahovskim i ideološkim antipodom Anatolijem Karpovom, njihovoj borbi za rušenje kalmikijskog oligarha Kirsana Iljumžinova s trona FIDE-a i drugim temama, pogledajte u našem intervjuu. Šampion ga je odradio uz svojstvenu mu energiju, odmah nakon sat i pol duge simultanke protiv 20 malodobnih, ali itekako doraslih protivnika.