VEZA SA ZAGORCEM

Haider isisao milijune eura iz poslova u Hrvatskoj?

02.08.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Austrijski istražitelji ispituju je li pokojni vođa tamošnje ultra desnice Joerg Haider isisao milijune eura iz mutnih poslova s nekretninama u Hrvatskoj te je li libijskim novcem financirana njegova izborna kampanja, javio je bečki tjednik Profil u nedjelju

Prema pisanju tog lista, Haider, koji je poginuo u prometnoj nesreći 2008. godine nakon što se cijelu noć zabavljao u gay klubu, sakrio je oko 45 milijuna eura na tajnim bankovnim računima u poreznoj oazi Lihtenštajnu.

Pravosudni organi Austrije trenutno provjeravaju Haiderove poslove s nekretninama u Hrvatskoj, piše Profil, dodajući da se sumnja da je dio 'zamračenog' novca kojim je upravljao kontroverzni političar dolazi upravo iz tih transakcija. Istražitelji u Klagenfurtu, glavnom gradu južne pokrajine Koruške, pokušavaju utvrditi je li Haider kao župan te regije primao provizije za kupovine nekretnina i zemljišta koje je u Hrvatskoj obavljala banka Hypo Group Alpe Adria.

Profil također piše da su sporne poslove s nekretninama dogovarali bivši zaposlenici HGAA u sprezi s umirovljenim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem. Dotični general je, podsjetimo, u Hrvatskoj osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-ova sefa.

Nakon što je Profil objavio članak o tajnim računima pokojnog ekstremnog desničara Jörga Haidera, na kojima se navodno u jednom trenutku nalazilo čak 45 milijuna eura, krenulo je veliko pranje ruku njegovih dojučerašnjih sljedbenika.

Haider, dugogodišnji koruški župan i jedan od najkontroverznijih europskih političara, poginuo je u listopadu 2008. godine, nakon što je pijan izašao iz gay bara u Klagenfurtu i sjeo za volan. Nakon njegove smrti otkrilo se da je ekstremni desničar, koji je svojedobno hvalio 'politiku zapošljavanja u Trećem Reichu', osim za Hitlera, gajio strast i za mladiće u dvadesetim godinama.

Haiderova udovica Claudia je sve demantirala, čak uspjevši sudski zabraniti pisanje medija u Austriji i Njemačkoj o Haiderovoj (homo)seksualnosti. Njegova stranka, Savez za budućnost Austrije (BZÖ), koju je osnovao nakon raskola u Slobodarskoj partiji (FPÖ), odlučila je također ignorirati činjenice, pa je započelo posthumno veličanje Haiderove političke vizije, koja se većinom sastojala od beskrupulozne ksenofobije i antisemitizma kao načina za skupljanje što većeg broja glasova. Haiderovi sljedbenici su ga bez ironije prozvali svojim suncem te lamentirali da je za njih njegovom smrću stalo vrijeme.

Kao koruški župan, Haider je bio itekako upoznat s poslovima Hypo Alpe Adria banke, koji su već neko vrijeme u viziru tamošnje policije, a najnovija informacija, koju su Profilu potvrdili istražitelji, jest da je Haider imao tajne račune u Liechtensteinu, minijaturnoj europskoj kneževini koja je poznata po pranju novca. Trenutno se na njima navodno nalazi oko pet milijuna eura, dok je ostali novac, dakle četrdeset milijuna eura, Haider izgubio lošim ulaganjem na financijskom tržištu. Naravno, pitanje koje svi postavljaju je kako je on uopće došao do tog astronomskog iznosa, što na legalan način nije bilo moguće. Spominje se Haiderovo prijateljstvo s libijskim predsjednikom Gadafijem koji mu je, otkrivaju izvori bliski pokojnom Haideru, isporučivao velike količine keša.

Nakon ovih otkrića, Haiderovi sljedbenici i politički nasljednici tvrde da oni, naravno, nisu ništa znali. Stefan Petzner, Haiderov nekadašnji glasnogovornik s kojim je bio u vrlo toplim odnosima, ustvrdio je da je riječ o zavjeri socijaldemokrata i narodnjaka koji žele okaljati sjećanje na koruškog župana. Uwe Scheuch, još jedan bliski suradnik pokojnog desničara, tvrdi da o novcu baš ništa nije znao, ali garantira da stranka Savez za budućnost Austrije s time nema ništa, iako se nagađa da je na taj način Haider financirao izborne utrke. Predsjednik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache, koji se stilizirao kao duhovni nasljednik Haiderove politike, pak poziva da se cijela stvar istraži do kraja. Udovica Claudija izjavljuje da prvi put čuje za taj novac.

U svakom slučaju, istražitelji polako odmotavaju klupko beskrajnih malverzacija oko Hypo banke, a ova epizoda - u seriji kojoj se još ne vidi kraj - zasluženo je skidanje pozlate s nekad najopasnijeg europskog političara.