SAKINEH NIJE JEDINA

Najmanje desetero Iranaca čeka smrt kamenovanjem

15.07.2010 u 12:13

Bionic
Reading

Sakineh Mohammadi Ashtiani (43), majka dvoje djece, osuđena na smrt nakon što je priznala preljub pošto je dobila 99 udaraca bičem, a za koju se mobilizira velik broj ljudi diljem svijeta, nije jedina osoba koja u Iranu čeka smrt kamenovanjem

Osim nje, još sedam žena i trojica muškaraca čeka izvršenje te okrutne kazne. Jedna od tih osoba je Iran A., žena iz etničke skupine Bajtiari koja je optužena na pet godina zatvora zbog navodnog sudjelovanja u ubojstvo i na smrtnu kaznu zbog preljuba.

Prema Amnesty Internationalu, muž ju je napao nožem dok je razgovarala sa susjedom. Kada je došla k sebi, pored nje je ležao mrtav njen suprug, ubijen istim nožem kojim je on nju ranije napao. Policija je zaključila da ga je ona ubila i da je varala muža sa susjedom.

'Spremna sam biti obješena, ali me nemojte kamenovati', zavapila je pak druga žena na sudu. Khayrieh V. je ubila svoga muža nakon godina trpljenja nasilja s njegove strane. Optužena je i da je muža u tom razdoblju prevarila s drugim muškarcem.

Kazna kamenovanjem se vrši u Iranu otkada je uvedena 1979. (pobjedom revolucije iranskih ajatolaha) i nad muškarcima koji su osuđeni zbog preljuba, što se dogodilo Mohammadu Ali Navidu Khamamiju.

Zanimljiv je slučaj Kobre Babaei i Rahima Mohammadija koji su bili u braku i dogovorno pristali da se Kobra bavi prostitucijom jer nisu imali nikakva primanja. Osuđeni su na smrt kamenovanjem jer su počinili preljub unutar braka.