NASTAVAK ŠTRAJKOVA

Grčki turizam u banani

15.07.2010 u 10:39

Bionic
Reading

U Grčkoj se nastavlja otpor javnog sektora koji je opet u štrajku. Javne službe obustavljaju rad, uključujući i kontrolore leta koji će na nekoliko sati paralizirati zračni promet, što će dodatno srozati ionako lošu turističku sezonu u Grčkoj

Letovi u i iz Grčke obustavljeni su u četvrtak na četiri sata nakon što su se kontrolori leta pridružili štrajku radnika u javnom sektoru, još jednom u nizu štrajkova protiv najavljenih vladinih reformi.

Svi grčki aerodromi su zatvoreni za međunarodne i domaće letove između podneva i četiri sata poslijepodne po lokalnom vremenu. Odgođeno je 65 međunarodnih i domaćih letova, a upitno je još 130 letova. Ovo je sedmi štrajk po redu od kada je Atena objavila stroge mjere štednje kako bi se borila protiv proračunskog deficita.

Štrajku su se pridružili i liječnici pa bolnice primaju samo hitne slučajeve. Danas su zbog štrajka ostali zatvoreni svi vladini uredi, kao i uredi općinskih, poreznih i sudskih vlasti.

Turisti na tropskim temperaturama u redovima su čekali na otvaranje Akropole, ali zaposleni satima nisu otvarali vrata, što je kod mnogih gostiju izazvalo bijes, s obzirom na to da su mnogi doputovali čak s drugih kontinenata ne bi li uživali u ostacima slavne grčke civilizacije.

No zaposlene, koji odbijaju raditi puno radno vrijeme zbog neisplaćenih plaća, nije se dalo udobrovoljiti. Naime, umjesto od osam, otvaraju tek u podne, za što je dio turista ipak pokazao razumijevanje.

Međutim, ovo je na kraju ipak još jedan štrajk koji dodatno ugrožava ionako slabu ljetnu turističku sezonu u Grčkoj.

Reforme u Grčkoj rezultat su dogovora s EU i Međunarodnim monetarnim fondom u zamjenu za paket pomoći u vrijednosti 110 milijardi eura.