UZ PAHORA I ODVJETNIK

Slovenija se ubrzano priprema za arbitražu

13.07.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u utorak je u parlamentu najavio da će se Slovenija 'centralizirano' pripremati za obranu svojih stajališta pred arbitražnim sudom koji će odlučivati o rješenju granice s Hrvatskom, odnosno da će na vrhu piramide uz premijera biti odvjetnik koji će zastupati Sloveniju pred sudom

Taj će odvjetnik, rekao je Pahor, biti jedan od najuglednijih stručnjaka. Pahor je pritom upozorio da to nije istodobno i slovenski arbitar. Slovenska će vlada u sklopu priprema za arbitražu imati piramidu foruma, tijela i vijeća koja biti centralizirana.

Za uspjeh pred arbitražnim sudom bitno je to da pripreme teku na najvišoj stručnoj razini, rekao je slovenski premijer zastupnicima koji bi na današnjoj sjednici trebao prihvatiti zaključak o proglašenju odluke o arbitražnom sporazumu koja je prihvaćena na referendumu 6. lipnja. Glasači su tada poduprli arbitražni sporazum sa 51,5 posto glasova, a 48,5 bilo je protiv.

Za uspjeh arbitraže bit će bitno i to hoćemo li uspjeti prikupiti te koliko ćemo prikupiti dokaznoga materijala koji nam ide u prilog, dodao je Pahor pozivajući pritom sve relevantne partnere da predaju sav materijal i dokumente koji mogu Sloveniji koristiti u postupku pred arbitražnim sudom.

'Slovenija ima dobar dokazni materijal i sada se mora dobro pripremiti za arbitražu', vjeruje Pahor.

Premijer se istodobno zahvalio glasačima koji su na referendumu odlučili da je arbitraža primjeren način rješavanja granice kojim se otvara novo poglavlje u odnosima između susjednih država i u drugim pitanjima.

Pahor je ponovio kako vjeruje da je posrijedi rješenje koje štiti slovenske nacionalne interese.