CNN POTJERAO UREDNICU

Na Twitteru hvalila duhovnog vođu Hezbolaha

09.07.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Američka televizijska mreža CNN otpustila je urednicu sektora za Bliski istok Octaviju Nasr zato što je preko službenog računa na društvenoj mreži Twitter izrazila poštovanje prema preminulom libanonskom vjerskom vođi Muhamedu Huseinu Fadlallahu, koji se smatra jednim od glavnih inspiratora militantne grupe Hezbollah

Predstavnici CNN-a su kazali da Nasrova napušta ovu televizijsku mrežu, jer je narušila njezinu kredibilnost. U priopćenju CNN-a navodi se da takav vrijednosni sud Nasrove predstavlja kršenje etičkog kodeksa kuće. Novinarka je za CNN radila 20 godina, mreža je uzdrmana i ona je otpuštena.

Poznato je da velike televizijske mreže od BBC-a preko CNN-a do CBS-a, iako drže do pravila ponašanja svojih zaposlenika, prilikom zapošljavanja novinari i urednici potpisuju ugovor i izjavu u kojem jasno stoji da će poštivati kodeks časti pojedine kuće prema kojoj kompanija posjeduje diskrecijsko pravo da ustvrdi što jest, a što nije politički korektno ponašanje u danim okolnostima.

Urednica je svoj komentar o ajatolahu, koji je preminuo 4. srpnja, opisala kao 'grešku u procjeni'. Ona se ispričala zbog 'tvita' u kojem je napisala da je tužna zbog vesti o smrti velikog ajatolaha Fadlalaha, nazvavši ga 'jednim od Hezbollahovih divova, kojeg jako cijeni'.

Prema njezinim riječima, ona je pisala o njegovom mišljenju o ženskim pravima s obzirom na to da je Fadlallah imao prilično liberalne poglede na položaj žene u islamu. Pojasnila je da je poštivala Fadlallahovu borbu za poboljšanje prava žena u Libanonu.

Octavia Nasr na svom je blogu objasnila da se takav stav odnosio na stajališta vjerskog vođe koji je zabranio takozvana 'ubojstva iz časti', a koja se prakticiraju na Bliskom istoku te da je dao prava ženama da udare muža u slučaju da su napadnute.

Libanonski ajatolah šijitskog usmjerenja bio je jako poštovan vjerski vođa, naročito zbog mirotvornog držanja tijekom Libanonskog rata, a preminuo je u dobi od 74 godina poslije duge i teške bolesti.

Zastupao je, kažu američki mediji, antiameričke stavove i povezivan je s bombaškim napadima Hezbollaha, u kojima je ubijeno više od 300 Amerikanaca, što je on sustavno negirao. Štoviše, 2005. objavio je fetvu protiv terorističkih napada i u više navrata osuđivao ubojstva zapadnjaka, naročito kršćana.

SAD i Izrael stavili su Hezbollah na listu terorističkih grupa s kojima ratuju.