REFERENDUM O USTAVU

Birači u Kirgistanu odabrali demokraciju

27.06.2010 u 19:43

Bionic
Reading

Birači u Kirgistanu izjasnili su se za novi ustav na referendumu održanom u nedjelju, objavila je privremena predsjednica Rosa Otunbajeva

Birači u Kirgistanu izjasnili su se za novi ustav na referendumu održanom u nedjelju, objavila je privremena predsjednica Rosa Otunbajeva.

'Novi ustav usvojen je unatoč divljim napadima na njegove protivnike', rekla je novinarima dva sata prije zatvaranja birališta.

'Referendum je održan i 65,1 posto birača na njega je izašlo', rekla je. Novi ustav znatno smanjuje ovlasti predsjednika u korist parlamenta, kako bi se izbjegla koncentracija moći u rukama jedne osobe.

'Narod je stavio konačnu točku na razdoblje kada se autoritarno upravljalo zemljom, uz pomoć članova obitelji', rekla je, misleći pritom na bivšeg predsjednika Kurmanbeka Bakijeva koji je pobjegao iz Kirgistana nakon krvave pobune u travnju.

Od travnja, kada je nova revolucija srušila korumpiranog predsjednika Kurmanbeka Bakiyeva, zemlja je proživjela vrlo teške trenutke i jaku nestabilnost.

Najteže je bilo u noći od 10. na 11. lipnja kada je u etničkim neredima između Kirgiza i Uzbeka (najveća manjina: 14 posto od 5,2 milijuna stanovnika Kirgistana) ubijeno 264 Uzbeka od strane pripadnika vojske i klana odbjeglog predsjednika Bakijeva (koji je azil zatražio u Minsku, Bjelorusiji), a na tisuće je ranjeno i skoro 80.000 ih je izbjeglo u susjedni Uzbekistan.

Građani odlučuju i oko toga hoće li na vlasti ostati privremena upraviteljica Roza Otunbayeva.

Posebno je napeto u susjednom Uzbekistanu gdje nacionalisti vrše veliki pritisak na predsjednika Islama Karimova da se osveti Kirgizima za smrt svojih sunarodnjaka.