Svijet UJGURI OPET NA TAPETI

Kina razotkrila domaće 'teroriste'

Kineske su vlasti u četvrtak izvijestile da su razotkrile članove islamističke 'terorističke' skupine u ujgurskoj autonomnoj pokrajini Xinjiang, u kojoj su prije godinu dana izbili sukobi između pripadnika kineske etničke grupe Han i pripadnika Ujgura te su optužili njezine članove za napade izvedene tijekom Olimpijskih igara 2008.

Više od 10 osoba je uhićeno. Vlasti tvrde da su oni odgovorni za napade izvedene tijekom Olimpijskih igara 2008. u Pekingu, u gradovima Kashgaru i Kuqi, u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo i gdje, kako tvrde kineske vlasti postoji prijetnja od 'separatizma', izvijestio je glasnogovornik ministarstva javne sigurnosti.

5. srpnja navršava se godinu dana od izbijanja međuetničkih sukoba u pokrajini Xinjiang u kojima je prošle godine, prema službenim podacima ubijeno 200 osoba.

Nasilje, koje je trajalo nekoliko dana, u srpnju je prošle godine izbilo u regionalnom glavnom gradu Urumqiju. Sukobili su se pripadnici glavne kineske etničke grupe Han i Ujguri, muslimani koji govore turski i čine većinu u regiji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još