PUNJENJE PRORAČUNSKIH RUPA

Njemačka, Britanija i Francuska uvode porez za banke

23.06.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Njemačka, Velika Britanija i Francuska uvest će porez na bilance banaka kako bi spriječile financijske krize u budućnosti i začepile rupe u proračunima, priopćile su u utorak vlade triju zemljalja u zajedničkom priopćenju

'Vlade Francuske, Velike Britanije i Njemačke predlažu uvođenje poreza bankama na temelju njihove bilance', stoji u priopćenju.

Cilj je tih poreza zajamčiti da 'banke dadu pravedni doprinos koji će odražavati rizike koje one predstavljaju za financijski sustav i šire gospodarstvo te potaknuti ih da prilagode svoje bilance kako bi se ti rizici smanjili', navodi se u priopćenju.

Britanija je u utorak najavila novi porez za banke u sklopu novog prijedloga proračuna. Francuska će izložiti detalje svoje varijante poreza u idućem prijedlogu proračuna koji će predstaviti u preostalom dijelu godine,dok Njemačka planira objaviti odgovarajuće zakonske prijedloge ovog ljeta, navodi se u priopćenju.

Očekuje se da će se te tri članice Europske unije založiti za uvođenje takvog poreza na međunarodnoj razini na samitu Grupe 20 (G20) koji će se ovog vikenda biti održan u Kanadi.