KONGOANSKI OPORBENJAK

Prvo suđenje na Međunarodnom kaznenom sudu

26.01.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Prvo suđenje na stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) počelo je u ponedjeljak u Den Haagu protiv negdašnjeg vođe kongoanskih paravojnih snaga Thomasa Lubange, koji je optužen za ratne zločine jer se djecom koristio kao vojnicima u DR Kongu

Thomasu Lubangi (48) sudi se gotovo sedam godina nakon osnutka ICC-a, prvoga stalnog međunarodnog suda zadužena za počinitelje ratnih zločina, zločina protiv čovječanstva i genocida.

Thomas Lubanga
premješten je u Den Haag u ožujku 2006., a optužen je za novačenje djece mlađe od 15 godina koja su se morala boriti u paravojnim snagama - Uniji kongoanskih patriota, u Građanskom ratu u Ituriju (na istoku DR Konga), od rujna 2002. do kolovoza 2003.

"Lubangine snage novačile su stotine djece koju su slali da za njih ubijaju i pljačkaju", rekao je na početku suđenja tužitelj ICC-a Argentinac Luis Moreno-Ocampo.

"Djeca i dalje pate od posljedica Lubanginih zločina. Ona ne mogu zaboraviti što su pretrpjela i vidjela kad im je bilo 9, 11, 13 godina", rekao je tužitelj.

"Ne mogu zaboraviti udarce koje su primili..., strah koji su osjetili. Ne mogu zaboraviti da su silovani i da su silovali", nastavio je tužitelj, dodavši da se "neka od njih sada drogiraju da bi preživjeli, a druga se prostituiraju".

Nevladine su udruge izvijestile da je u sukobima između etničkih skupina Hema (bliskih Lubanginim snagama) i Lendua za nazdor nad rudnicima zlata poginulo 60.000 ljudi, a stotine tisuća su protjerane.

Lubangina odvjetnica Catherine Mabille rekla je na početku suđenja da se njezin branjenik želi izjasniti da nije kriv.

Optužba je najavila da će pozvati 34 svjedoka, među kojima su djeca-vojnici i trojica stručnjaka. Obrana u ponedjeljak ujutro još nije navela koliko će pozvati svjedoka.

Predviđa se da će suđenje pod predsjedanjem britanskoga suca Adriana Fulforda trajati između šest i devet mjeseci.