Svijet LJUTITI OBAMA

'BP ima za reklame i dioničare, a nema za ribare'

Američki predsjednik Barack Obama u petak je, tijekom svog drugog posjeta Meksičkom zaljevu u posljednjih osam dana, kritizirao korporaciju British Petroleum (BP) jer troši milijune dolara na kampanju oglašavanja i dividende, a istodobno oklijeva isplatiti naknade stanovnicima i tvrtkama u regiji, pogođenoj najgorom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a

BP je u petak objavio da je počeo crpiti dio nafte koja već mjesec i pol istječe iz oštećene bušotine Deepwater Horizon, no nije naveo o kojim se količinama radi i u kojoj je mjeri uspio zahvat s postavljanjem posebne kupole na bušotinu, iz koje se nafta crpi u tanker na površini.

Suočen s rastućim kritikama da nije pokazao ni vodstvo niti emocije u krizi koja je prerasla u ekološku katastrofu bez presedana, uvijek smireni Obama u petak je s ljutnjom govorio o oglašavanju i dividendama BP-a, na sastanku s državnim i lokalnim dužnosnicima u Kenneru, u Louisiani.

"Rekli su da žele to napraviti kako treba. To je dio njihove oglašivačke kampanje. Dobro, i mi želimo da oni to naprave kako treba", rekao je Obama kritizirajući BP zbog trošenja 50 milijuna dolara na kampanju popravljanja imidža u američkim medijima.

"Ono što ne želim čuti je da, dok troše toliki novac na TV oglašavanje i svoje dioničare, daju sitniš ribarima i malim poduzetnicima ovdje u Zaljevu", rekao je Obama.

S fotografijama pelikana i galebova prekrivenim naftom i kuglama katrana koje su dospjele do plaža Floride, BP je pod takvim američkim pritiskom da je uprava tvrtke rekla dioničarima da odgađa odluku o isplati idućih kvartalnih dividendi.

"Buduće odluke o kvartalnim dividendama donijet će upravni odbor, kao i uvijek, na temelju okolnosti u to vrijeme", objavio je britanski naftni div, čija godišnja dividenda iznosi 10.5 milijarda dolara.

Predsjednik uprave BP-a Tony Hayward izjavio je da tvrtka ima dovoljno novca da ispuni svoje obveze, uključujući pet milijarda dolara u gotovini i dodatne kreditne linije na raspolaganju. BP je do sada potrošio više od milijarde dolara na troškove obuzdavanja i čišćenja naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još