tempirana bomba

Završeno prekrcavanje nafte s oštećenog tankera u Crvenom moru

11.08.2023 u 19:13

Bionic
Reading

UN je u petak priopćio da je završio prekrcavanje više od milijun barela nafte iz oronulog napuštenog broda blizu Jemena, u okviru operacije kojom se želi spriječiti izlijevanje golemih količina nafte u Crveno more

FSO Safer, izgrađen prije 47 godina, dugo je smatran "tempiranom bombom" jer nije bio održavan tijekom osmogodišnjeg rata pobunjenih Huta, bliskih Iranu i vlade koju podupire Saudijska Arabija. Prijetio je da će svakog časa eksplodirati u vodama blizu Hodeide, na zapadu.

"Glavni tajnik (Antonio Guterres) pozdravlja prekrcavanje nafte sa Safera na zamjenski brod koje je završeno danas u potpunoj sigurnosti, čime je spriječena golema ekološka i humanitarna katastrofa", navodi UN u priopćenju.

UN je ipak upozorio da bi se brod, premda je nafta iz njega ispumpana, mogao prepoloviti te je "prijetnja (...) za okoliš" zbog naftnog taloga.

Idući korak u operaciji spašavanja je čišćenje spremnika na Saferu i njegova priprema za tegljenje i rezanje, za što će trebati "dva do tri tjedna", rekao je Achim Steiner, direktor UN-ova programa za razvoj (UNDP).

Izlijevanje nafte nanijelo bi golemu štetu flori i fauni, ribarskim selima i glavnim lukama u Jemenu koji je i bez toga pritisnut jednom od najgorih humanitarnih kriza u svijetu zbog rata.

Osim toga, takva katastrofa mogla bi poremetiti međunarodni pomorski promet između tjesnaca Bab al-Mandeba i Sueskog kanala koji vodi u Sredozemno more.