NOVA KOALICIJA U EUROPI

Parlamentarni izbori u Češkoj

28.05.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Birališta su se otvorila u petak u 14 sati po mjesnom i srednjoeuropskome vremenu na parlamentarnim izborima u Češkoj, 12 mjeseci nakon uspostave prijelazne vlade koju predvodi bivši direktor statističkog zavoda Jan Fischer.

Na biralištima će osam milijuna glasača birati 200 zastupnika u Donji dom parlamenta.

Glasovat će se u petak od 14 do 22 sata i u subotu od 8 do 14 sati na 14.760 biračkih mjesta u toj zemlji s 10,4 milijuna stanovnika.

U zadnjim anketama vode socijaldemokrati (CSSD) bivšeg premijera Jirija Paroubeka koji su svoju predizbornu utrku utemeljili na obećanju o većim socijalnim pravima.


Na drugom mjestu u anketama je desna stranka ODS koju trenutačno vodi Petr Necas, a zauzima se za mjere štednje kako bi se popravilo stanje javnih financija.

Predviđa se da će izborni prag od pet posto prijeći i komunisti (KSCM) i dvije nove stranke: TOP 09 (desnica) bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga i Javna pitanja (VV, centar) bivšeg novinara Radeka Johna.

Konačni rezultati očekuju se u noći na nedjelju. Nakon toga će početi pregovori radi sastavljanja koalicijske vlade, budući da se ni jedna od 25 stranaka u izbornoj utrci ne može nadati dostatnu broju glasova da bi sama vladala.