KAO IZ 'RATOVA ZVIJEZDA'

Boeingov bespilotni vojni zrakoplov budućnosti

12.05.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Boeing je jučer u St. Louisu službeno predstavio svoj novi zrakoplov Phantom Ray koji izgleda poput nekog raketoplana iz 'Ratova zvijezda'. Bespilotna špijunska letjelica trebala bi prvi put poletjeti u prosincu

Raspon krila zrakoplova je 15,24 metra, dužina 11 metara, a težina 16.556 kilograma. Može dostići visine od 12.200 metara, tri kilometra više od prosječnih komercijalnih zrakoplova, a s lakoćom će letjeti na brzinama od 990 km na sat - malo sporije od brzine zvuka.

Zbog malih dimenzija bit će ga vrlo teško otkriti radarom. Motor mu je smješten u trupu, što smanjuje infracrveni trag koji bi mogli slijediti neprijateljski projektili, a eventualno naoružanje izranjat će iz trupa samo u slučaju potrebe.

Prva testiranja započet će već ovog ljeta, a nakon prvog leta u prosincu slijedit će još devet letova u narednih šest mjeseci.

Phantmom Ray je konstruiran kao baza za testiranje najsuvremenijih tehnologija špijunaže, izviđanja i nadzora te suzbijanja neprijateljskih sustava zračne obrane te elektroničkih i drugih vrsta napada.

Konstruirao ga je Boeingov odjel Phantom Works.