Svijet TVRDI DODIKOVA VLADA

'U Srebrenici nije ubijeno osam tisuća ljudi'

Vlada Republike Srpske pobija tvrdnje kako je u Srebrenici u srpnju 1995. ubijeno najmanje osam tisuća Bošnjaka i poduzet će korake kako bi se utvrdio stvaran broj stradalih, najavio je u ponedjeljak predsjednik vlade toga entiteta Milorad Dodik

On je novinarima u Banjoj Luci kazao kako pravu istinu o tome što se zbivalo u Srebrenici do sada nije bilo moguće utvrditi zbog navodna pritiska međunarodne zajednice. Posebno povjerenstvo, koje su nakon naloga Doma za ljudska prava BiH uspostavile vlasti Republike Srpske 2004., sastavilo je i objavilo cjelovito izvješće o zločinima u Srebrenici potvrdivši kako su tamo ubijene tisuće Bošnjaka.

Tadašnji predsjednik RS-a Dragan Čavić posebnom je izjavom osudio počinjene zločine, istaknuvši kako je srebrenička tragedija crna stranica u povijesti srpskog naroda. Dodik sada tvrdi kako su izvješće i Čavićev istup bili isključivo posljedica pritiska na povjerenstvo tadašnjega visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna.

'Popis (žrtava) koji je utvrdilo povjerenstvo za Srebrenicu nije bio vezan uz činjenično stanje', ustvrdio je Dodik najavivši reviziju izvješća. Dodao je kako nakana njegove vlade nije nijekati da su zločini doista počinjeni na srebreničkom području 1995., no da želi provjeriti činjenice.

Dodik tvrdi kako postoje dokazi da su se imena onih koji su smatrani žrtvama nalazila i na poratnim biračkim popisima te da su spomen-kompleksu u Potočarima pokopani i oni koji su ubijeni na drugim područjima.

Međunarodni sud pravde je, odlučujući o tužbi za genocid što ju je BiH podnijela protiv Srbije, utvrdio kako je genocid doista počinjen na području Srebrenice te da je ondje ubijeno najmanje osam tisuća bošnjačkih muškaraca i mladića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još