Svijet JOSIPOVIĆ I MESIĆ OTKAZALI PUT

Poljska odala počast žrtvama

Više od stotinu tisuća Poljaka okupilo se u subotu na najvećem trgu u Varšavi kako bi odalo posljednju počast poljskom predsjedniku Lechu Kaczynskom i 95 drugih žrtava zrakoplovne nesreće koja se dogodila prije tjedan dana u Rusiji

Podnevna svečanost započela je zapravo nešto ranije, sirenama i zvonjavom crkvenih zvona u cijeloj zemlji u 8.56 sati, točno u trenutku kada se 10. travnja dogodila nesreća u Smolensku, na zapadu Rusije. Na trgu Pilsudski, u blizini groba neznanog junaka, održana je ceremonija posvećena svakom od 96 poginulih putnika predsjedničkog zrakoplova, koji su putovali u Rusiju kako bi odali počast 22.000 poljskih časnika koji su 1940. godine ondje ubijeni po Staljinovoj naredbi.

Reuters
Komemoracija na glavnom trgu u Varšavi
Na trgu je bio postavljen golem oltar s bijelim križem u sredini, a iza njega crni zid s uvećanim crno-bijelim fotografijama žrtava nesreće. Ljesovi s tijelima predsjednika i njegove supruge prevezeni su u povorci iz Predsjedničke palače u katedralu, gdje se održava misa. Njihova tijela zatim će biti prebačena u Krakov, gdje će u nedjelju biti pokopani. Misu u Wawelskoj katedrali, koja počinje u 14 sati, predvodit će kardinal Angelo Sodano, osobni izaslanik pape Benedikta XVI, a potom će predsjednički par Maria i Lech Kaczynski biti položeni u katedralnu kriptu, panteon poljskih kraljeva i junaka.

Poljski premijer Donald Tusk ocijenio je da je riječ o 'najvećoj tragediji u povijesti Poljske poslije Drugog svjetskog rata', a poruku solidarnosti s poljskim narodom, koju je uputio papa Benedikt XVI, pročitao je apostolski nuncij nadbiskup Jozef Kowalczyk. Dolazak u staru prijestolnicu poljskih kraljeva najavilo je više od 80 stranih državnika, među kojima i američki predsjednik Barack Obama te njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski princ Charles.

Međutim, zbog oblaka pepela koji se proširio Europom nakon erupcije vulkana na Islandu, blokiravši gotovo sav zračni promet, dolazak je otkazalo nekoliko delegacija. Zasad je riječ o izaslanstvima iz Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana, a put u Poljsku otkazali su zbog problema u zračnom prometu i sadašnji te bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i Stjepan Mesić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još