SPORNA ISPRIKA

Hrvatske udruge iz BiH kritiziraju Josipovića

15.04.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Dvije hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH oštro su kritizirale govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u srijedu u državnome parlamentu BiH, u kojemu je osudio hrvatsku ulogu 90-ih u BiH

'Mi organizatori otpora Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u BiH i dragovoljci Domovinskog rata kao svjedoci vremena odbacujemo ispriku predsjednika Ive Josipovića kao zlonamjernu, jednostranu i povijesno netočnu', stoji u zajedničkom priopćenju Udruga organizatora otpora i Dragovoljaca i veterana Herceg-Bosne.

Te udruge Josipovićev nastup ocjenjuju nastavkom 'SDP-ove i HNS-ove propagande reformiranih komunista i jugonostalgičara' i očekuju ispriku Hrvatima u BiH.

'Mi koji svjedočimo istinu o vremenu kad smo branili hrvatski narod u RH i BiH, dočekat ćemo predsjednika koji će se ispričati hrvatskom narodu zbog laži, zlonamjernih izjava i povijesnih podmetanja predsjednika Mesića i Josipovića i osuditi SDP-ovu i HNS-ovu protuhrvatsku politiku koja nanosi nepopravljivu štetu hrvatskom narodu u BiH i RH', dodaje se u priopćenju dviju udruga.

Udruge podsjećaju da je Hrvatska potaknula Hrvate u BiH da glasuju o neovisnosti BiH i da je Hrvatska priznala tu državu te tvrde da su unutarnje podjele rezultat djelovanja međunarodne zajednice kao, i to da su hrvatski predstavnici prihvaćali sve mirovne planove koje je nudila međunarodna zajednica.

Josipović se u srijedu, govoreći pred parlamentom BiH, ispričao za ulogu Hrvatske u podjeli BiH.

U četvrtak prijepodne, Josipović je u središnjoj Bosni posjetio Ahmiće uoči 17. obljetnice masakra u kojemu su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. ubili 116 Bošnjaka. U Križančevu su Selu pak pripadnici Armije BiH 22. i 23. prosinca 1993. ubili 74 bojovnika HVO-a i hrvatska civila.