KNJIGA HANSA KOSCHNIKA

Kritika njemačke popustljivosti prema Tuđmanu

12.04.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Iz tiska je nedavno izašla knjiga 'Njemačka i njeni Hrvati', u kojoj autori, slavist i novinar njemačke televizije ARD Ulrich Schiller te Hans Koschnik, koji je jedno vrijeme bio gradonačelnik Mostara, kritiziraju odnos Berlina prema Zagrebu za vrijeme Domovinskog rata i rata u BiH

U prvom redu to se odnosi na odnose kancelara Helmuta Kohla prema prvom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, piše list Süddeutsche Zeitung u recenziji knjige i dodaje: 'Kancelar Kohl i ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher nisu bili dorasli krizi u Jugoslaviji. Priznanje nezavisnosti Hrvatske je trebalo uslijediti tek nakon što ta država u svom ustavu jasno definira prava Srba. Osim toga je greška s velikim posljedicama bila i to što se Berlin nije suprotstavio pokušaju da se BiH podijeli između Srbije i Hrvatske', stoji u knjizi, prenosi bosanskohercegovačko izdanje Deutsche Welle.

Franjo Tuđman je, tvrde, bio odraz Slobodana Miloševića u ogledalu.

U Berlinu nisu uvidjeli realan scenarij da se podjela BiH može napraviti samo ratom. Način na koji su baltičke države tada proglasile nezavisnost od Rusije očito je mnoge u Berlinu načinio slijepim za potpuno drugačije probleme u Jugoslaviji. Tamo su poput vulkana eksplodirale etničke suprotnosti koje su bile zacementirane tokom vladavine Josipa Broza Tita.