ZLOSTAVLJAO DJECU NA ISPOVIJEDI

Papa 12 godina štitio svećenika pedofila iz Arizone

03.04.2010 u 10:29

Bionic
Reading

Tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger, danas papa Benedikt XVI., 1992. godine preuzeo je slučaj svećenika iz Arizone koji je desetljećima seksualno zlostavljao djecu i potom ga je godinama ostavio u službi unatoč opetovanim zahtjevima biskupa da ga se ukloni iz svećenstva, izvješćuje u subotu Associated Press.

Pozivajući se na dokumente iz crkvene prepiske, Associated Press navodi se je 1990-ih, crkveni tribunal utvrdio da je velečasni Michael Teta iz Tucsona, Arizona, seksualno zlostavljao djecu od kasnih 1970-ih.

Tribunal je utvrdio da je njegovo ponašanje, uključujući optužbe da je zlostavljao dječake pri ispovijedi, gotovo "sotonsko", i slučaj je dalje predao tadašnjem nadležnom kardinalu Josephu Ratzingeru

No, trebalo je punih 12 godina da Ratzinger potpiše Tetino formalno isključenje iz svećenstva, što je korak koji može poduzeti samo Vatikan.

Kako se umnažaju slučajevi svećeničke pedofilije s "otiscima prstiju" sadašnjega Pape, primjeri poput Tete, jačaju sumnju u tvrdnje Rimokatoličke crkve da Papa nije imao ulogu u zaštiti pedofila, ističe AP.

Teta je optužen za zlostavljenje nedugo po dolasku u biskupiju u Tucsonu 1978. godine. Među optužbama nalaze se i one da je zlostavljao dvojicu dječaka, u dobi od 7 i 9 godina, prigodom ispovijedi dok ih je pripremao za prvu pričest.

Tetu je njegov biskup Manuel Moreno povukao iz rada u župi, ali s obzirom na to da najtežu kaznu, isključenje iz svećenstva, može izreći samo Vatikan, on je ostao na plaći Crkve, radeći s mladim ljudima izvan nje.

Ratzinger je dobio taj slučaj jer je Kongregacija za nauk vjere bila nadležna za zlostavljanja pri ispovijedi jer se to smatra težim zlostavljanjem od ostalih zbog oskvrnuća sakramenta pokore.

U potpisanom pismu od 8. lipnja 1992. Ratzinger izvješćuje biskupa Morena da je preuzeo nadzor na slučajem, prema preslici koju je AP-u pokazala odvjetnica Lynne Cadigan, zastupnica dviju žrtava svećenika Michaela Teta. Pet godina kasnije, nikakva akcija nije poduzeta.

"Ovaj slučaj traje već sedam godina. Molim vas da pomognete na svaki način koji možete, kako bi ga riješili", pisao je Moreno kardinalu Ratzingeru 28. travnja 1997. Trebalo je još sedam godina, da Teta bude isključen iz katoličkog svećenstva.

Drugi slučaj iz Tucsona u Arizoni, vezan uz msgr. Roberta Trupiu, pokazuje kako je Vatikan različito rješavao takve pritužbe prije 2001. godine, kada je kardinal Ratzinger naredio da svi slučajevi zlostavljanja moraju ići preko Kongregacije ze doktrinu i vjeru.

Prije toga slučajevi su se prijavljivali različitim odjelima u Vatikanu, uključujući i slučaj Trupie. Biskup Moreno suspendirao je toga svećenika 1992. godine, no ponovo se suočio s odgodama iz Vatikana. Dokumenti pokazuju da su dva najviša vatikanska sudbena ureda bila uključena u taj slučaj.

Dana 10. veljače 2003., dan nakon što je Arizona Daily Star izvijestio o skandaloznom ponašanju Trupieja, Moreno je ponovo pisao Ratzingeru, nazivajući ga "velikom opasnošću za djecu, adolescente i odrasle koji ga kontaktiraju".

AP navodi kako nema dokaza da je Ratzinger odgovorio, ali mu je Moreno opet pisao prije umirovljenja, kao i njegov nasljednik biskup Gerald Kicanas, pa je konačno u kolovozu 2004. Trupie isključen iz svećenstva.